Najbolj mi je bilo všeč …

16. junij 2023 / Avtor: Ana Koselj Brejc iz 3. a in Jaša Urh iz 1. d

Kranjski gimnazijci v tednu OIV obiskali številna predavanja, delavnice in podjetja

Najbolj mi je bilo všeč …

Teden OIV za 3. letnike

V ponedeljek, 5. 6. 2023, in sredo, 7. 6. 2023, so potekali obiski podjetij za dijake 3. letnika. Dijaki smo lahko izbirali med 15 podjetji različnih področij: Kovačnica in Openlab, Veterinarska ambulanta Medicovet, Ajpes, Center Korak Kranj, Gorenjski muzej, Gasilsko reševalna služba Kranj, Zdravstveni dom Kranj, Mestna občina Kranj, Kranjski vrtci – vrtec Mojca, Okrožno sodišče Kranj, Protim Ržišnik Perc d. o. o., Gorenjske lekarne, Pro commerce d. o. o., OŠ Simona Jenka Kranj in Layerjeva hiša.
Pri večini obiskov nam niso podjetja le predstavili, temveč so nas vključili v delo, da smo lahko pobliže spoznali, kako poteka delovni dan v določenih strokah. V vrtcu so dijaki vodili skupine otrok, v šoli pa so hospitirali pri različnih predmetih. V veterinarski ambulanti so videli del operacije živali, v Layerjevi hiši so sodelovali pri izdelavi umetniškega dela, v Pro Commerce pa smo skupaj z direktorjem obdelali primer, na katerem delajo v tem trenutku. V gasilskem domu so si ogledali postajo in opremo, v Gorenjskem muzeju so odšli še na ogled kostnice, gradu Khislstein in Prešernove hiše, v zdravstvenem domu pa so imeli še kratek tečaj tehnike oživljanja. Na sodišču so spremljali del obravnave, v Kovačnici in Openlabu pa so dijaki preizkusili virtualna očala, si ogledali 3D-printerje in laserje. Poleg tega so na koncu predstavitve tekmovali v sestavljanju najvišjega stopa, pri čemer so v 18 minutah morali sestaviti najvišji stolp, najboljša ekipa pa je bila nagrajena.
Tako dijaki kot profesorji spremljevalci so zelo pohvalili obiske, nekateri dijaki so se dogovorili za poletno delo, nekateri pa so v prihodnosti pripravljeni sodelovati s temi podjetji. Vsi smo izvedeli veliko novega na neznanih področjih in si odprli vrata za svojo prihodnost. Sama sem obiskala podjetje Pro Commerce d. o. o., ki se ukvarja s produkcijo in uvozom/izvozom promocijskih artiklov. To področje mi je bilo pred obiskom popolnoma neznano, a nas je direktor korak za korakom peljal skozi celoten postopek - od načrtovanja ideje do dostave končnega izdelka. Povedal nam je tudi, na kaj moramo biti pozorni in kaj vse gre lahko narobe pri vodenju posla, kar se mi je zdelo izredno koristno, če se bo katerikoli od nas odločil za ustanovitev lastnega podjetja. Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so nas toplo sprejela in se že veselimo sodelovanja v prihodnosti.

Teden OIV za 1. letnike

V okviru tedna OIV, ki je potekal na Gimnaziji Kranj, so nam dijakom 1. letnika v sredo, 7. 6. in petek, 9. 6., predavali o temeljnih postopkih oživljanja, meditaciji in karierni orientaciji. V sredo so nam predavali predstavniki Zdravstvenega doma Kranj. Prvo uro smo izvedeli, kaj storiti v primeru, če ima nekdo tujek v pljučih in se začne dušiti ali kako oskrbeti krvavitev iz določene žile. Zatem smo se naučili, kako se delijo motorične sposobnosti in za kaj je katera pomembna. Na podlagi tega so nam predstavili vaje zanje, kako pogosta in intenzivna naj bo vadba ter katere so faze povečevanja mišične mase. Naslednjo uro nam je reševalec Zdravstvenega doma Kranj razložil, kaj storiti, če vidimo nezavestnega človeka in kako ga oživljati v primeru, da ne diha. Zelo mi je bilo všeč, da smo to tudi praktično poskusili na vadbeni lutki in se seznanili z uporabo defibrilatorja, saj s tem lahko nekomu rešimo življenje. V petek smo izvedeli, kako se piše matura, da moramo izbrati dva poljubna predmeta in kaj se upošteva pri vpisu na določene fakultete. Na koncu nam je predavateljica pokazala še spletno stran Kam in kako, ki nam je lahko v pomoč pri izbiri študija. Nato je bila na urniku meditacija, pri kateri smo se naučili več vaj za izboljšanje prekrvavitve možganov in za sproščanje ostalih delov telesa, ki naj bi pomagale v stresnih situacijah. Najbolj mi je bila všeč delavnica temeljnih postopkov oživljanja, saj je bila predstavljena na enostaven in zanimiv način in pa karierna orientacija, ker smo izvedeli za nas zelo pomembne informacije.

nazaj na Novice