»Najprej pogledam partije, ki jih je moja nasprotnica že odigrala.«

05. november 2019 / Avtor: Katarina Jenko iz 3. a

Kranjska gimnazijka Zala Urh iz 3. a je na Svetovnem mladinskem šahovskem prvenstvu osvojila izjemno 3. do 6. mesto.

»Najprej pogledam partije, ki jih je moja nasprotnica že odigrala.«

Kranjska gimnazijka Zala Urh iz 3. a je odlična šahistka, saj dosega uspehe tako na državnih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega je dejavna tudi na gimnaziji, kjer obiskuje šahovski krožek, udeležuje se tudi različnih tekmovanj s področja naravoslovja in družboslovja. Zala se je minuli ponedeljek, 14. 10. 2019, vrnila s 13-dnevnega Svetovnega mladinskega prvenstva v standardnem šahu za deklice do 18. leta, kjer je dosegla izjemen rezultat, in sicer 3. do 6. mesto.

Tekmovanje je bilo v Indiji, kjer si igrala prvič. Kakšni so vtisi?

Tekmovanje je bilo v mestu Bombaj na zahodu Indije. Časa za ogled zaradi natrpanega urnika nisem imela veliko. Organizatorji tekmovanja so nam organizirali celodnevni izlet, v okviru katerega smo si ogledali večje znamenitosti, kot so Vrata Indije in železniška postaja. Indija je država nasprotij. Ko hodiš po cesti, so na eni strani čudovite stolpnice, samo sto metrov naprej pa so barake, kjer ljudje živijo v umazaniji in bedi. Kljub tem pa so ljudje zelo prijazni, vsakdo ti je pripravljen pomagati, presenetilo me je tudi njihovo znanje angleščine.

Visoka uvrstitev na tem turnirju je tvoj največji dosežek do sedaj. Koliko časa si se pripravljala na tekmovanje?

Na tekmovanje sem se pripravljala od prvega razreda naprej (smeh). V šahu ni posebnih priprav. Vsaka tekma in turnir, ki sem ga odigrala od šestega leta naprej, mi je dal novo izkušnjo in znanje, ki te čez čas pripelje do uspehov, kot je ta. Seveda pa pripomorejo tudi redni treningi v Ljubljani s strokovnim trenerjem, ki mojo igro še bolj nadgrajuje.

Kako pa se med samim tekmovanje pripravljaš na posamezno kolo?

Odvisno od tega, kako dobra je moja nasprotnica. Ponavadi okoli ene ure. Najprej pogledam partije, ki jih je moja nasprotnica že odigrala. S tem ugotovim njeno tehniko igranja in lahko načrtujem svojo otvoritev – tudi do dvajset potez! Če bi se pripravljala dalj časa, bi mi to otežilo samo igranje, saj se utrudiš in med igro, ki traja tudi do 7 ur, ne bi mogla biti tako zbrana, kot sem sicer. Meni je tudi pomembno, da med tekmovanjem spim vsaj 10 ur na noč ter da imam ustaljen urnik vsak dan. Izmed 11 kol sem v šestih zmagala, tri remizirala in dve izgubila. Seveda drugo leto upam na še boljše rezultate.

Ob prihodu domov pa te je na letališču pričakalo presenečenje.

Ja! Na tekmovanju me je spremljal oče, ki je tudi moj trener. Ko sva stopila skozi vrata, so naju tam čakali prijatelji, družina, sošolci, predsednik ŠK Stari Mayr, Šahovski krožek Gimnazije Kranj, moj strokovni trener ter celo harmonikaš! Bila sem jih res vesela, saj so to ljudje, ki največ prispevajo k mojemu uspehu, zelo cenim njihovo podporo, ki so jo s tem pokazali.

Kljub temu da v šoli veliko manjkaš, pa z ocenami nimaš težav. Kako usklajuješ šah in gimnazijo?

Potrebno je veliko organiziranosti in truda, ni vedno lahko. Ampak če ti nekaj pomeni toliko, kot meni pomeni šah, se za to pač potrudiš. Seveda pa so v veliko pomoč tudi sošolke, ki mi pošiljajo snov in zapiske ter profesorji, ki mi prilagajajo spraševanja ter pisne ocene.

nazaj na Novice