»Ne prepisujte domačih nalog. To se ne splača, saj nimate od te prepisane naloge nič koristi.«

24. maj 2022 / Avtor: Brina Mohar in Neža Zupan iz 2. e

Cene Prevc, ki je na Gimnaziji Kranj maturiral leta 2014, spet na svoji gimnaziji.

»Ne prepisujte domačih nalog. To se ne splača, saj nimate od te prepisane naloge nič koristi.«

V torek, 10. maja 2022, je bila Gimnazija Kranj deležna obiska prav posebnega gosta. Obiskal jo je namreč nekdanji dijak in svetovno znani smučarski skakalec, 26-letni Cene Prevc. Povabili smo ga na intervju, ki je bil 7. šolsko uro v knjižnici Gimnazije Kranj ob občinstvu tretjih letnikov.

Med pogovorom smo spoznavali njegove izjemne športne uspehe, načine preživljanja prostega časa, seveda pa tudi obujali spomine na njegova gimnazijska leta. Kljub temu da je pouk in maturo na gimnaziji opravil že pred nekaj leti, se tega časa zelo dobro spominja. Prav gotovo nismo smeli pozabiti tudi na njegov do sedaj najboljši uspeh, nastop na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je na olimpijske stopničke ponosno zakorakal skupaj s svojimi sotekmovalci slovenske štafetne postave. Z olimpijskih iger se najbolj spominja koronsko obarvanega ozračja, saj pravi, da je v Pekingu v času tekmovanja vladal strog red koronskih ukrepov.

Dokopali smo se do njegovih samih začetkov skakanja in izvedeli, kaj je v njem vzbudilo strast do tega športa. Ob morda malo izzivalnem vprašanju o morebitni najljubši skakalnici je ponosno povedal, da se naše slovenske Planice ne da prekositi. Zaupal nam je uspešen in preverjen način usklajevanja šole s športom, kjer smo se večkrat nasmejali raznim anekdotam in prigodam, ki so se mu dogodile tekom gimnazijskih let. Ob koncu je prejel darilo Gimnazije Kranj kot zahvalo za prihod, razdelil pa je tudi mnogo avtogramov in selfijev.

Za konec pa še Cenetov nasvet vsem dijakom: »Ne prepisujte domačih nalog. To se ne splača, saj nimate od te prepisane naloge nič koristi.« Pa še to – najboljši plonkci so tisti natisnjeni, pisava številka 7…

nazaj na Novice