Ni ne pravih ne napačnih poti – so le ustvarjalne

02. november 2021 / Avtor: Lara Lukančič iz 4. c / Fotografije: Bernarda Lenaršič, prof.

Okrogla miza v okviru Jenkovih dni 2021 v Mestni knjižnici Kranj.

Ni ne pravih ne napačnih poti – so le ustvarjalne

Simon Jenko, pesnik 19. stoletja, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, ima v Kranju prav posebno mesto. Zato Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let organizira Jenkove dneve, v sklopu katerih se v zadnjih tednih oktobra na različnih lokacijah odvijajo dogodki, povezani z literaturo, podeljena pa je tudi Jenkova nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Tako se je v sklopu letošnjih Jenkovih dni, ki so potekali med 18. in 27. oktobrom, v sredo, 20. oktobra 2021, v Mestni knjižnici Kranj ob 18. uri odvijala Okrogla miza na temo 'Poezija v času epidemije', ki smo se je skupaj z mentorico, prof. Bernardo Lenaršič, udeležile dijakinje, ki tudi same ustvarjamo, Jona Levar, Brina Mohar in jaz. Sogovorci okrogle mize, ki jo je moderiral Anže Zevnik, nominiranci za Jenkovo nagrado Alja Adam, Muanis Sinanović, Tina Kozin in Nina Dragičević (Barbara Korun je bila odsotna) so se pogovarjali o vplivu epidemije na njihovo literarno ustvarjanje. Vprašanja so imela intenzivno osebno noto, kar je nam poslušalcem omogočilo vstopiti v delček sveta pesnikov, v njihovo notranje doživljanje v času zaprtja družbe. Dragoceno je bilo dobiti vpogled v raznolike načine, ki se jih poslužujejo literati pri svojem ustvarjanju. V svojih odgovorih so pesniki mladim sugerirali spoznanje, da lahko pesmi nastajajo na več načinov; lahko sproti ali šele čez čas po zapiskih, lahko iz trenutnega čustvenega stanja ali šele čez čas po priklicu starih čustev – vendar na koncu ni pomembno kako. Ustvarjalnost ne pozna meja, zato ni pravih in napačnih poti in hkrati tudi ne koronskih in nekoronskih. Avtorji so namreč dejali, da se kljub koroni zanje stvari niso preveč spremenile, saj so zaradi narave svojega dela navajeni izolacije in samote. Čeprav so njihove zbirke, s katerimi so se potegovali za Jenkovo nagrado, nastajale pred korono, so avtorji ostali prepričani, da se koronski čas ni poznal na njihovih delih – niso pa tako prepričani za svoja prihodnja dela. Na tej točki pa je voditelj pogovora pozornost preusmeril tudi na nas, kranjske gimnazijke, z radovednimi vprašanji, ki so se nanašala na naše ustvarjanje v času epidemije in dela od doma. Nato je vsaka izmed nas prebrala eno izmed del, ki so objavljena v Kranjskih Vajah 2020, v katerih izidejo dela učencev OŠ Simona Jenka, dijakov Gimnazije Franceta Prešerna in dijakov Gimnazije Kranj.

Čeprav Kranjske Vaje 2021 niso ugledale luči sveta, je bila ta okrogla miza za nas mlade lep opomnik, da ustvarjalnost mora živeti ne glede na zdravstvene, družbene, socialne in politične razmere. Občutja, doživetja in izkušnje, ki so v nas, nas kličejo k uporabi besed, ki jih bodo utelesile in jih postavile na vidno mesto.

nazaj na Novice