Noč na Gimnaziji Kranj: radi se zabavamo in eksperimentiramo

07. april 2022 / Avtor: Meta Mekina iz 1. d

Osnovnošolci so noč preživeli skupaj s kranjskimi gimnazijci.

Noč na Gimnaziji Kranj: radi se zabavamo in eksperimentiramo

S petka na soboto so imeli učenci sedmega, osmega in devetega razreda možnost izkusiti, kako izgleda naša gimnazija podnevi in ponoči. Prispeli so v petek ob štirih popoldne. Prijazno smo jih sprejeli in jim pokazali konferenčno sobo, v kateri smo se spoznali in zabavali, mi pa po navadi v njej pišemo teste. Tam so bili razdeljeni po skupinah, v katerih so skupaj obiskali različne delavnice.

V prvi sklop delavnic so spadale biotehnologija, Orffovi inštrumenti in delavnica iz kemije. Tu so videli različne kemijske poskuse in spoznali nekaj o glasbi na naši šoli ter preizkusili Orffove inštrumente. Nato je sledila večerja in po njej še en sklop delavnic. Ta je bil nekoliko zabavnejši. To so bile družabne in športne igre, nočna kemija, soba pobega iz forenzike in delavnica nočno mikroskopiranje, ki smo jo izvedle skupaj s sošolkami. Lahko vam povem, da so učenci res super sodelovali, se zabavali in se veliko naučili o delu z mikroskopom. Izvrstna pa je bila tudi soba pobega, saj so otroci raziskovali različne zločine s pomočjo namigov. Na tej točki smo bili že vsi precej utrujeni, zato je sledila namestitev v telovadnici in čez nekaj časa spanec. Učenci so torej zaspali v telovadnici, dijaki pa smo se lahko namestili v učilnicah ali zaspali v modri sobi.

Sledi sobota, seveda mora biti ob sedmih zjutraj najprej telovadba, da se navadijo na zgodnje vstajanje na naši gimnaziji. Potem so prejeli zaslužen zajtrk, nekaj prostega časa, nato pa še nekaj delavnic. Na delavnicah smo obravnavali beljakovine, izolacijo DNK, nočne živali, fizikalne poskuse, sledila je soba pobega, in sicer na temo jezikov, in Mepi. Moja ekipa je izvedla delavnico izolacije DNK, na kateri smo izvedli zanimiv biološki poskus, pri katerem so učenci lahko videli, približno kako izgleda DNK in kako potekajo biološke vaje na naši šoli. Spoznali so tudi nekatere profesorje tujih jezikov, in sicer za španščino in ruščino, medtem ko so reševali jezikovno sobo pobega, ki so jo profesorji jezikov pripravili zanje.

Po delavnicah smo izvedli še evalvacijo, nato pa je sledilo pakiranje in odhod domov. Delavnic sem se prvič udeležila kot animator in moram reči, da je bilo res super. Otroci so uživali in sodelovali brez kakršnih koli težav. Definitivno nepozabna izkušnja mojega šolanja na Gimnaziji Kranj. Posebno zahvalo moram izreči tudi naši profesorici Urši Petrič, ki je vse skupaj organizirala in brezhibno izpeljala. Hvala njej in vsem, ki ste prišli, se vidimo naslednje leto!

nazaj na Novice