»Občutki, ko prečkaš ciljno črto, so fenomenalni in poplačajo ves trud.«

18. april 2024 / Avtor: Lara Praprotnik in Anja Poljanec iz 3. č

Intervju s kranjsko gimnazijko Klaro Velepec, prvo dobitnico slovenske medalje v turnem smučanju

»Občutki, ko prečkaš ciljno črto, so fenomenalni in poplačajo ves trud.«

Kaj sploh je tekmovalno turno smučanje?
Turno smučanje je zimski šport, ki vsebuje štiri discipline: sprinti, vzpon, posamična tekma in mešane dvojice. Osnovna oprema tekmovalnega turnega smučanja so turne smuči, turni pancarji, palice, čelada, očala, in pa nahrbtnik, v katerem je lavinski trojček (žolna, sonda, lopata). Pri posamični tekmi je potrebna tudi astrofolija in pa piščalka.

Kaj je bil povod za začetek treniranja?
Že prej sem trenirala gorski tek, izredno rada imam hribe in tudi z družino veliko smučamo. Vse te stvari sem združila in se odločila za treniranje turnega smučanja.

Katera disciplina ti najbolj ustreza?
Največje uspehe v letošnji sezoni sem dosegala v vzponu, kjer sem na evropskem prvenstvu dosegla tudi prvo slovensko medaljo v turnem smučanju. Poleg tega sem v skupnem seštevku svetovnega pokala zopet v vzponu osvojila največ točk in prvo mesto. Najbolj pa uživam v sprintih, ker niso tako naporni.

Za katero od teh disciplin pa misliš, da imaš v njej še največ možnosti za izboljšavo?
Najbolj se moram izboljšati v tehniki drsenja po snegu in hitrosti pri izvajanju menjav.

Kakšen je občutek ob vseh dosežkih v zadnjem času?
Občutki, ko prečkaš ciljno črto, so fenomenalni in poplačajo ves trud in težke trenutke, ki se pojavijo na tekmi. Vseeno pa se takoj še ne zavedam vrednosti rezultata. Sem zelo vesela in ponosna na vse rezultate.

Kaj je po tvojem mnenju glavni dejavnik za tako dobre rezultate?
Pomemben dejavnik so treningi, ki jim posvečam veliko časa in jih opravljam s starejšimi in izkušenejšimi. Stremim k temu, da se jim čim bolj približam. Najbolj pa mi definitivno pomagajo ljudje okoli mene, ki me podpirajo, vedno verjamejo vame in me spodbujajo tudi v težkih trenutkih. 

Kako se soočaš s tremo na tako velikih tekmah?
Glede na to, da je to moja prva sezona turnega smučanja, nihče ni imel velikih pričakovanj in zato sem bila na tekmah veliko bolj sproščena. Če pa sem slučajno imela kaj treme, so mi pomagali in me motivirali moji soreprezentanti.

Kako usklajuješ šolo in treninge?
Pogosto je to velik izziv. Usklajevanje dveh tako obsežnih dejavnosti je zelo težko. Veliko je odrekanja in organizacije. Največjo težavo pa mi povzroča motivacija za učenje, saj domov pogosto prihajam pozno popoldne.

Kakšen je tvoj vsakdan? 
Zjutraj grem v šolo. Po šoli nekaj na hitro pojem in grem na trening do približno 16. ure. Nato grem domov, pojem kosilo in začnem z učenjem.

Kako izgleda trening turnega smučanja?
Treningi so zelo različni, odvisno, kaj imamo takrat v načrtu. Vedno pa imam najprej vsaj 20 minut ogrevanja, ki vključuje počasno hojo v klanec s turnimi smučmi, glavni trening pa obsega kakšne intervale in tempe. Na koncu opravim še 20 minut počasne hoje za zaključek.

Si kdaj razmišljala o profesionalni karieri? 
To bomo pa še videli, kako se bodo stvari odvijale naprej, pustimo se presenetiti. 

 

nazaj na Novice