Obisk kranjskih gimnazijcev na Institutu Jožef Štefan

11. marec 2024 / Avtor: Barbara Hudovernik, prof.

Na največjem slovenskem raziskovalnem inštitutu so nam povedali, da so veseli vsakega mladega raziskovalca

Obisk kranjskih gimnazijcev na Institutu Jožef Štefan

V četrtek, 15. 2. 2024, je 13 dijakov 4. letnika obiskalo Institut Jožef Stefan. Na institutu vsak četrtek odprejo vrata vnaprej prijavljenim šolskim skupinam. Ponujajo več različnih programov ogleda in mi smo izbrali tistega z naslovom Od Higgsovega bozona do največjih izzivov sodobne družbe. Najprej smo si ogledali Odsek za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo B1. Izvedeli smo, da na tem odseku raziskujejo mehanizme procesov, ki uravnavajo imunski odziv našega telesa. Delo je usmerjeno v raziskavo mehanizmov, ki so vpleteni pri razvoju najtežjih bolezni, kot so na primer rak, revmatoidni artritis in druga degenerativna obolenja. Pri tem raziskovalci na atomskem oz. molekularnem nivoju raziskujejo trodimenzionalne strukture makromolekul z namenom, da nanje na najbolj optimalen način vežejo zdravila.
Sledil je ogled Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev F9. Tam smo najprej izvedeli nekaj o pospeševalniku CERN, ki se nahaja blizu Ženeve. Naši raziskovalci so ves čas prisotni v CERN-u in izvedeli smo, kako velike količine podatkov se pridobijo pri poskusih v trkalniku in kako se potem ti podatki obdelujejo. Potem smo izvedeli nekaj zanimivosti o osnovnih delcih in o tem, kakšne so interakcije med njimi. Nazadnje smo bili na Odseku za nanostrukturne materiale K7. Tu smo izvedeli, da se magneti, ki se uporabljajo v baterijah električnih avtomobilov, sčasoma umažejo in ne delujejo več optimalno. Na odseku take magnete na grobo očistijo, spremenijo v prah, še enkrat očistijo in spet naredijo nove magnete. Poleg tega na odseku z elektronskim mikroskopom preiskujejo nanodelce, na primer tudi tiste, ki jih najdemo v sončnih kremah.
Obisk našega največjega znanstvenega instituta in naše največje raziskovalne ustanove je bil  dragocena izkušnja. Dijaki so spoznali, da na institutu poteka raziskovalno delo na področju naravoslovja, tehnike, biomedicine in informatike. Prijazna vodička nam je povedala, da si na institut želijo privabiti v spodbudno učno okolje čim več mladih raziskovalcev. Govorili smo z nekaterimi od njih in povedali so nam, da imajo pri delu dobre pogoje in čas za pridobivanje novega znanja, kar jim omogoča tudi, da v nekaj letih doktorirajo. Obisk smo zaključili s sprehodom po okolici instituta in ob klepetu o tem, kar smo izvedeli novega.

nazaj na Novice