Odličen uspeh kranjskih gimnazijcev na Literarnem natečaju Franceta Pibernika

20. februar 2023 / Avtor: Meta Gašperlin in Rebeka Cankar iz 2. a

V obeh kategorijah sta zmagala kranjska gimnazijca Rebeka Cankar in Martin Zorman Krč

Odličen uspeh kranjskih gimnazijcev na Literarnem natečaju Franceta Pibernika

Mestna knjižnica Kranj je letos razpisala prvi literarni natečaj Franceta Pibernika za srednješolce z naslovom Samo odločiti se moraš. V okviru tega so se esejisti osredotočali na pesem V linastem stolpu iz Pibernikove zbirke Odzvok. Komisijo sta najbolj prepričala prav eseja kranjskih gimnazijcev Rebeke Cankar in Martina Zormana Krča.

V linastem stolpu te čaka knjiga premišljevanja,
zapečatena s tujimi pečati. Samo odločiti se moraš,
svojo svetilko moraš prižgati, nalomiti pečate in
odpreti prvo poglavje o potovanju misli. Ali pa
ostati mutast v očrtanem svetu neizgovorjenosti, biti
ujet v nemo postajanje sredi praznih prostorov, prebit
s sprhnelo željo po danih krajih, ki je do njih
en sam korak.
France Pibernik: V linastem stolpu (zbirka Odzvok, 1979)

Z natečajem so počastili spomin na pokojnega esejista, pesnika in profesorja slovenščine Franceta Pibernika, ki je do upokojitve poučeval tudi na Gimnaziji Kranj. Pri zasnovi so sodelovali zaposleni Mestne knjižnice Kranj, Pibernikova hči Barbara Theissen Pibernik in profesorji s kranjskih gimnazij, med njimi tudi profesorica Ana Žunič z Gimnazije Kranj. Na premierni razpis natečaja se je odzvalo deset dijakov, sedem v kategoriji 1. in 2. letnikov ter trije v kategoriji 3. in 4. letnikov. Kar sedem izmed njih je dijakov Gimnazije Kranj in prav vsi so se odlično izkazali. Prvo, drugo in tretje mesto v kategoriji 1. in 2. letnikov so dosegle Rebeka Cankar (2. a), Meta Gašperlin (2. a) in Iza Lota Kovač (1. b), v kategoriji 3. in 4. letnikov pa sta prvo in drugo mesto zasedla Martin Zorman Krč (4. b) in Ambrož Medič (4. b). Sodelovali sta tudi Nika Humar (1. c) in Pika Logonder (2. e), ki sta prav tako napisali zelo dobra eseja. Dijake sta usmerjali profesorici Bernarda Lenaršič in Ivanka Zupan. Priznanja in nagrade so vsi skupaj prejeli v četrtek, 2. 2. 2023, na slovesni podelitvi v dvorani Mestne knjižnice Kranj, kjer je igralka Živa Selan tudi prebrala Rebekin in Martinov esej.

Kdaj je obupavanje razumno, je zelo relativna stvar. Potrebujemo drug drugega in podporo bližnjih, pa vendar moramo sami narediti prvi korak. Četudi imaš pomoč, ne more nihče narediti tega namesto tebe.
Rebeka Cankar, 2. a

Začetek človekovega poslanstva, premišljevanja, se marsikomu zdi pretežak. Toda v resnici je potrebna samo močna volja po osvoboditvi iz sveta neraziskanosti in nekakšna želja po znanju; zanjo najustreznejši izraz je morda nemška beseda Wissensdurst.
Martin Zorman Krč, 4. b

Zgornja odstavka iz zmagovalnih esejev sta le vpogled v izvirnost in literarno nadarjenost naših dijakov, s čimer se je strinjala tudi ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih, slovenistka in umetnostna zgodovinarka mag. Metka Lokar ter slovenist in bibliotekar Franci Sever. Najboljše esejiste so prav zato nagradili s knjigo, nagrajeno z Rožančevo nagrado, literarnim zbornikom, v katerem so objavljeni vsi eseji, ki so prispeli na natečaj, in literarno delavnico pod vodstvom pisatelja Jasmina B. Freliha.
Zelo smo ponosni na vse naše dijake, ki so se odločili sodelovati na natečaju in jim čestitamo za njihov izjemen uspeh. Zahvaljujemo se tudi mentoricama, ki dijake spodbujata pri literarnem ustvarjanju, in upamo, da bosta s tem čim dlje nadaljevali. Ta čudoviti uspeh je resnično dokaz, da prava odločitev in pogum res lahko obrodita izjemne sadove.

nazaj na Novice