Odprtje potujoče razstave Slovenski velikani 2022 v Galeriji Mestne občine Kranj

08. april 2022 / Avtor: Jana Zupančič Grašič (Mestna občina Kranj) / Fotografije: Tahlia Grace Wick iz 3. h

5 kranjskih gimnazijk je ustvarilo ducat novih portretov, skupno že 36.

Odprtje potujoče razstave Slovenski velikani 2022 v Galeriji Mestne občine Kranj

V Galeriji Mestne občine Kranj smo v četrtek, 7. aprila 2022, slovesno odprli razstavo Slovenski velikani 2022, na kateri je razstavljenih dvanajst portretov znamenitih Slovencev, ki jih je ustvarilo pet dijakinj Gimnazije Kranj. Razstava bo na ogled do 31. maja 2022. Slovenski velikani 2022 so že tretja izvedba koledarja, ki je obenem tudi potujoča razstava Gimnazije Kranj: s tem projektom so namreč začeli leta 2020 in pod spretnimi prsti skupno devetih dijakinj je doslej nastalo že 36 portretov za tri koledarje in potujoče razstave. Že od vsega začetka v projektu pod mentorstvom Nataše Kne sodeluje Gaja Bumbar iz 4. h, ob njej pa so letos ustvarjale še štiri druge nadarjene portretistke, in sicer Ula Simonič iz 4. h, Monika Sunesko iz 4. č, Klara Stariha iz 3. a ter Lavra Šubic iz 2. g. Zgolj z rjavo barvico so ustvarile portrete znanih Slovenk in Slovencev, med katerimi so tokrat Alma Karlin, Rihard Jakopič, Kristina Gorišek Novaković, Nejc Zaplotnik, Oton Župančič, Kristina Brenkova, Stanko Bloudek, Pater Simon Ašič, Ita Rina, Josip Plemelj, Franja Bojc Bidovec in Janez Bleiweis.

»Podobe so preproste in čiste, v skromni enobarvnosti na prvi pogled zadržane in molčeče. Tako so ustvarjene z namenom: da se ustavimo, za trenutek zapremo vrata kričečim barvam in sporočilom, hitenju … in portrete doživimo v njihovi čistosti. Dovolite, da vas nagovorijo in se vam njihove osebnosti razkrijejo neposredno,« je razstavo pospremila mentorica Nataša Kne in povedala, da bodo s tem sklenili projekt Slovenski velikani, vendar pa že načrtujejo nova ustvarjanja. Predstavile so se tudi mlade portretistke in strnile, kateri so bili največji izzivi pri ustvarjanju: kako zajeti njihov pravi pogled ­– osredotočen in zamišljen pri Otonu Župančiču, drzen pri Iti Rini, kako bi Rihard Jakopič, tudi sam umetnik, ocenil upodobitev, ki je nastala, kako upodobiti veličino Stanka Bloudka, pogum Kristine Gorišek … S končnimi izdelki so zadovoljne, drugi pa prav tako.

»Neverjetno, kako lahko tako mlade posameznice zgolj z enim svinčnikom ustvarijo takšne portrete! Da Slovenke in Slovenci, ki so pomembno zaznamovali prostor in čas, dobesedno oživijo pred nami! Tu imamo tudi Nejca Zaplotnika, čigar 70-letnico bomo obeležili točno čez teden dni v Mestni knjižnici Kranj s predstavitvijo nove knjige, njegovega alpinističnega dnevnika, in še z okroglo mizo. Med portretiranci pa je med drugimi še dr. Janez Bleiweis, ta ugledni Kranjčan in eden najpomembnejših Slovencev v 19. stoletju. Njemu bomo posvetili največji park v mestu, vse je že pripravljeno na začetek del. Res odličen način podajanja informacij, pobliže lahko spoznamo še druge Slovenke in Slovence, ki so pustili močen pečat v družbi, zlasti za oko. Čestitke vsem ustvarjalkam in mentorici, poklon kakovostnemu delu vodstva in profesorjev Gimnazije Kranj!« je v nagovoru povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. Ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar se je zahvalil za naklonjene besede. »Današnje odprtje razstave v Galeriji Mestne občine Kranj daje ustvarjanju naših dijakinj še posebno priznanje. Zato tudi hvala za priložnost, da se je razstava na svoji poti lahko ustavila tudi tu. Nejc Zaplotnik je bil tudi maturant Gimnazije Kranj in za zaključek si bom sposodil njegove besede, ki so nam zagotovo lahko v oporo, ko nam je težko: Težke in lepe stvari, vse se končajo, težave izginejo v pozabo, lepo pa ostane. V tem je skrivnost življenja.«

Slovesno odprtje razstave so s kulturnim programom popestrile dijakinje. Izabela Letonja iz 3. h je recitirala odlomek iz Poti Nejca Zaplotnika. Na violinskem koncertu smo slišali Na piranskem trgu (solo violinistka Alja Šlenc iz 3. h) in Na jezeru bliz' Triglava (trio violinistk: Izabela Letonja, Olivija Kukovica in Alja Šlenc iz 3. h). Ker je med portretiranci tudi blejski matematik dr. Josip Plemelj, je letošnja državna podprvakinja v recitiranju števila pi Katarina Lija Hrastnik iz 2. d zrecitirala 610 njegovih števk. Prireditev je vodil Štefan Grašič iz 3. h. »Naj vam bo razstava v užitek in navdih!« so sklenili slovesni dogodek, ki se ga je udeležila tudi Mojca Zaplotnik Jamnik, vdova portretiranca Nejca Zaplotnika.

nazaj na Novice