Pesmi ljubezni in upora v izvedbi moškega zbora Cantores Carnioli

02. december 2019 / Avtor: Barbara Kušar, prof. / Fotografije: Damijan Fortuna in Nataša Kne, prof.

23 mladih pevcev v užitek občinstva napredujejo z nastopa na nastop z bliskovito naglico.

Pesmi ljubezni in upora v izvedbi moškega zbora Cantores Carnioli

Nocoj je velik večer.
V vseh mislih upornih je sladek nemir,
pravičnosti slutim, ljubezni izvir ...
Karel Destovnik Kajuh

Besede pesnika Kajuha so uvedle prav poseben koncertni večer. Prvi celovečerni koncert mladega moškega zbora Cantores Carnioli. Ime v latinščini pomeni kranjski pevci, zbor pa sestavljajo mladi pevci iz Kranja in okolice, kar osemdeset odstotkov jih je naših sedanjih in nekdanjih gimnazijcev. Mladi zbor je prava redkost, saj tovrstne sestave v Sloveniji lahko preštejemo na prste ene roke. Fantje, ki so se sicer v preteklosti večinoma že kalili v gimnazijskih pevskih sestavih, so se prvič zbrali v januarju 2016, od začetka pa jih vodi profesor Erik Šmid. Napredek zbora je izjemen, saj jim je v letu in pol uspelo že zmagati na mednarodnem tekmovanju v Tuhlju na Hrvaškem med 25 zbori iz treh držav.

Na začetku novembra pa so torej v gimnazijski dvorani zazvenele Pesmi ljubezni in upora. Upor je lahko tudi svojevrsten izraz ljubezni in pesem njegova zelo prepričljiva oblika. Na začetku pretekle sezone so pevci vsak posebej povedali, kaj bi si želeli prepevati, in iz njihovih pričakovanj se je kar sam od sebe izluščil skupni imenovalec in s tem tema koncerta. Program je bil zelo raznovrsten, obsegal je skladbe od protestantizma do sodobnih časov, od klasične in ljudske glasbe do muzikala in popa. Slišali smo afroameriško duhovno glasbo, pa tudi venček partizanskih pesmi, ki jih je prav za naš zbor v celoto povezal skladatelj Tine Bec. Ali kot je v članku v Gorenjskem glasu zapisal novinar Igor Kavčič:

»Zbor je raznolik nabor pesmi strnil v okvir, katerega robove določata ljubezen in upor. Na oba človeka običajno vežejo močna čustva, zato sta nekako povezana, čeprav na prvi pogled ljubezen govori za, upor pa proti nečemu. Že pevski program s 16 naslovi je publiko, ki je dvorano napolnila do zadnjega sedeža, usmerjal k »za«, za pesem.

Dirigent Erik Šmid je s »kranjskimi pevci« predstavil širok žanrski razpon skladb, od sakralne glasbe, operne arije, priredb ljudskih pesmi do sodobne zborovske glasbe, gospela ter pesmi upora in ljubezni – naj bo partizanskih pesmi ali pa v žanru roka in popularne glasbe. Triindvajset pevcev lepo zapolnjuje vse pevske glasove, v zboru ne manjka solistov, ki jih je dirigent predstavil v posameznih pesmih. Ni varal občutek o želji po napredovanju zbora, ki vsekakor obeta. Na Kranjskem spet nastaja dober moški pevski zbor.«

Poslušalci so izjemno lepo sprejeli koncert. Na priložene kuverte so lahko zapisali svoje misli ob poslušanju in med drugim zapisali tole:

Čudoviti mladi glasovi! Pričarali ste nam nepozaben večer!

Če bi hoteli vsako pesem nagraditi z zasluženim aplavzom, bi koncert trajal do jutra!

Dotik nebes! Hvala fantje, pojte in uživajte še naprej!

Fantje, najboljši ste, pa tega še ne veste.

To niso sanje, to je Erik in njegov zbor! Bravo!

Pesem, lepa kot ljubezen, in upor, močan kot pesem!

Spodobi se omeniti še nekaj zaslužnih za izvedbo koncerta. Zbor je kot že rečeno odlično pripravil prof. Erik Šmid, ki je skupaj s prof. Barbaro Kušar tudi izbral program. Barbara Kušar je fantom pripravila kostumsko podobo (pokazali so se v treh različnih opravah) in je kot scenaristka koncerta izbrala tudi poezije pesnikov Kajuha, Lili Novy, Ivana Minattija, Srečka Kosovela Simona Jenka in Ferija Lainščka, ki so v občuteni interpretaciji bivših dijakov Primoža Đuričiča Žiberta in Ane Marolt povezovale dogodek.

Veličastna scena in osvetlitev je delo pevca Grega Jeraša, postavili so jo kar pevci sami. Grafično podobo plakatov in koncertnega lista pa je pripeval Matic Oman.

Naštejmo vse pevce, ki so nastopali na koncertu:

  • 1. tenor: Martin Grašič, Miha Povšin (solo), Tevž Sitar (solo)
  • 2. tenor : Aiden Franko (klarinet) , Filip Kralj (solo), Lovro Krišelj (solo), Matej Logar (solo), Luka Rogelj, Jan Vidmar, Marko Zupan
  • Bariton: Miha Jež, Grega Jeraša, Peter Jenko, Julij Mlinšek, Rok Perhavc (harmonika), Mitja Rozman (solo), Tadej Smerke, Nejc Urh (kitara), Grega Žibert (solo)
  • Bas: Matic Oman, Erazem Pivk, Andrej Svoljšak (solo), Luka Verlič (klarinet), Žan Žnidar.

Na klavirju pa je pevce spremljala Katarina Lotrič.

Prvi koncert zbora je tako nadvse uspel in drznemo si misliti, da je pred zborom še lepa glasbena pot.

nazaj na Novice