Po Novem mestu s Kettejem in zastavico I Feel Slovenia

14. oktober 2019 / Avtor: Job Stopar iz 4. b / Fotografije: https://www.turisticna-zveza.si/novica.php?id=523

Job Stopar iz 4. b je osvojil prvo mesto na Državnem tekmovanju za mlade turistične vodnike 2019.

Po Novem mestu s Kettejem in zastavico I Feel Slovenia

Na deževno sredo, 2. 10. 2019, na Gorenjskem, a sončno dopoldne na Dolenjskem, se nas je 12 nadobudnih 18- do 26-letnikov ob 9-ih zjutraj zbralo na Kandiji, nasproti starega mestnega jedra Novega mesta, in nestrpno čakalo, da se Državno tekmovanje za mlade turistične vodnike 2019 začne. Do tja smo prišli z uspešno oddajo načrtov vodenja po naših domačih mestih in krajih, tudi z nasveti mentorja prof. Vebra, zdaj pa nas je čakala naloga, da naše sposobnosti vodenja pokažemo tudi v praksi.

12 odsekov že vnaprej znane trase po starem mestnem jedru Novega mesta, 12 prepognjenih lističev in 12 tresočih se rok, ki so v upanju na odseku, ki jim ustreza, izbirčno rovarile po kuverti. Sam sem izvlekel četrti listek, 10 minut vodenja po zgornjem delu Glavnega trga, in si oddahnil. Nekateri so imeli manj sreče. Kaj je že treba povedati o cerkvi? Kdo je bil že res tisti Marjan, hmmm, a je bil Kozina? A so frančiškani sem prišli v 14. ali v 15. stoletju? Ta in še mnoga vprašanja so odmevala iz ust nekaterih bolj živčnih in manj zadovoljnih s svojim odsekom.

“Novo mesto. Mesto situl, slovenski Rim in dolenjska metropola”, se je začel uvod prve tekmovalke in že smo mimo spomenika Leonu Štuklju in prve novomeške gimnazije prišli do Glavnega trga. Goste, ostale tekmovalce, mentorje in komisijo, ki so jo sestavljali lokalna vodička in 3 vodnice na nacionalni in širši ravni, sem v dolenjskem naglasu pozdravil v imenu organizatorja, Turistične zveze Slovenije, vzel v roke zeleno zastavico I Feel Slovenia in že smo odšli proti Kettejevemu vodnjaku. Tam sem zbranim iz Kettejevih Poezij, ki sem si jih izposodil ravno v upanju, da izžrebam ta odsek, recitiral pesem Na trgu, katere osrednji motiv je ravno vodnjak, ob katerem sem stal, jim povedal nekaj o njegovem življenju in času, ki ga je preživel v Novem mestu, dodal še nekaj o samem trgu in o mestni hiši – Rotovžu ter pristavil še kakšen predlog, kje se v mestu dobro jé in kaj dogaja, in mojih 10 minut slave je bilo mimo. Ko smo vsi povedali svoje in nekaj malega prigriznili, je sledila razglasitev rezultatov.

Zame malo nepričakovano, saj sem se tekmovanja udeležil prvič, sem osvojil prvo mesto in s tem brezplačen tečaj in prvo opravljanje izpita za turističnega vodnika na nacionalni ravni, poleg tega pa še marsikatero manjšo pozornost, med drugim tudi knjigo o slovenskih vinih, kar pa je za to prelepo mesto v deželi cvička popolnoma primerno.

nazaj na Novice