Poklon pesniku Simonu Jenku

07. november 2023 / Avtor: Ana Žunič, prof. / Fotografiji: Ana Žunič, prof.

Brina, Rebeka, Lota in Ana objavile svoje pesmi in kratke zgodbe v Kranjskih vajah

Poklon pesniku Simonu Jenku

V sredo, 18. 10. 2023, sta se dijakinji Rebeka Cankar iz 3. a in Brina Mohar iz 4. h udeležili spominskega dogodka Poklon pesniku Simonu Jenku, ki je potekal v Prešernovem gaju. Tam sta prebrali svojo poezijo in kratko prozo, ki je bila objavljena v literarnem zborniku Kranjske vaje. Poleg njunih pesmi in kratkih zgodb je v letošnjih Kranjskih vajah objavljena tudi poezija dijakinj Ize Lote Kovač iz 2. b in Ane Mišov iz 3. f.

Slavistovo poletje
Brina Mohar

Vroče je. Literarni kritiki bi rekli, da je to glavni motiv teh poletnih dni in da so stranski še mušji kakci na soncu, ko ga gledaš skozi avtomobilsko šipo; oprano perilo, ki vpija znoj rok, ki ga obešajo in plastični stoli, na katere se prilepiš – kot mušji kakec na šipo. Ampak oni tako ali tako iščejo pomene in motive in metafore tudi v kavni usedlini, ki je ostala za Cankarjevo Skodelico kave, zato nimajo prav. Vročina ima zadušljiv prizvok, živčen, kot Vivaldijevo Poletje – brez prestanka na begu pred sončnimi žarki in komarji, ne moreš hoditi, ker je prevroče, ne moreš ležati, ker se rjuhe lepijo nate, ne moreš dihati in misliti in živeti.
Moji poletni dnevi niso taki. Nimajo glavnega motiva, niti stranskih, ali pa fabule, dogajalnega časa in prostora in drugih strogih pojmov. Zabrisani so, saj meje med njimi migetajo nad razbeljenim asfaltom, potem pa jih vsak večer razmaže še veter in obvezno vsaj ena ploha. Včasih jih razbije toča, a tudi takrat so robovi mehki, bolj delčki krpanke kot črepinje. Moji poletni dnevi so moderni roman, zato ima vsak odprt konec in ...

nazaj na Novice