Poljska nas je navdihnila in pustila trajen vtis v naših srcih

28. februar 2024 / Avtor: Meta Mencej iz 3. h

Potovanje skozi zgodovino in kulturo: Ekskurzija v Krakov

Poljska nas je navdihnila in pustila trajen vtis v naših srcih

Potovanje na Poljsko je bilo nekaj zares posebnega, saj smo se podali na pot, ki nas je vodila skozi zgodovinske dogodke in kulturno bogastvo tega čudovitega evropskega naroda. Začeli smo z zgodnjim jutranjim odhodom ob 1.00, pot pa nas je vodila preko slikovite Avstrije in skozi čarobno Češko, dokler nismo prispeli na Poljsko zgodaj popoldan. Prvi postanek je bil ganljiv ogled zloglasnega taborišča Auschwitz oz. Oswiecim, ki je bil med drugo svetovno vojno prizorišče holokavsta, pomora Judov. Sprehodili smo se skozi muzejski kompleks, ki priča o temnem obdobju zgodovine in je pustil globok vtis na nas. Nadaljevali smo pot do slikovitega Krakova, kjer smo se namestili v mladinskem hostlu v središču mesta. Po namestitvi smo se odpravili v center mesta, kjer smo imeli prosti čas za večerjo in oglede. Staro mestno jedro Krakova nas je očaralo s svojo zgodovinsko arhitekturo, ki je priča bogati preteklosti kraja. Med sprehodom smo občudovali Kraljevo cesto, Barbakan, Marijino cerkev in še mnoge druge znamenitosti.
Naslednji dan smo si po okusnem zajtrku z lokalnim vodičem ogledali nekdanji židovski geto v Kazimierzu. Spoznali smo zgodovinske zapise in pomembne lokacije, ki odražajo življenje judovske skupnosti v preteklih obdobjih. Popoldan smo se podali do mesteca Wieliczka, kjer smo doživeli edinstven ogled najbolj znanega rudnika soli na svetu, zdaj spremenjenega v muzej. Fascinantne podzemne jame in sobane so pričarale edinstveno doživetje.
Zadnji večer smo imeli možnost sami raziskati staro mestno jedro Krakova. Očarani smo bili nad čarobno atmosfero glavnega trga, kjer so se prepletale zgodovinske zgradbe, umetniške instalacije in lokalne restavracije, zaneslo pa nas je tudi v tamkajšnje trgovine. Po zbujanju v udobnih posteljah mladinskega hostla smo si privoščili še zadnji zajtrk. Nato smo se polni nepozabnih spominov odpravili nazaj proti domu. Ekskurzija na Poljsko nam je ponudila izjemno priložnost globljega spoznavanja zgodovine, kulture in lepote tega evropskega naroda. Z ogledom Auschwitza, s sprehodom po Krakovu in z doživetjem rudnika soli smo izkusili pestrost Poljske, ki nas je navdihnila in pustila trajen vtis v naših srcih.

nazaj na Novice