Popotovanje po deželi kralja Matjaža

08. oktober 2021 / Avtor: Irina Vehovec iz 2. f

Dijaki 2. letnika so se odpravili na ekskurzijo po slovenski Koroški.

V torek, 21. 9. 2021, smo se dijaki 2. f, 2. b in 2. č odpravili na celodnevno ekskurzijo na slovensko Koroško. Ob 7.30 smo se odpravili na pot iz Kranja proti Mežici. Pot je bila zelo dolga, saj smo se vozili več kot dve uri in ob 10-ih prispeli v mežiški rudnik in rudarski muzej. Nato smo se s pravim rudarskim vlakcem popeljali v osrčje gore Pece, v turistični rudnik in spoznali delo rudarjev, ki so si več kot 300 let služili kruh s kopanjem rude. Ogledali smo si rudarski muzej, ki se nahaja na 8. in 7. nadstropju, pri tem smo se nahajali skoraj 600 m pod površjem in smo s pomočjo stopnic premagali kar 28 višinskih metrov ter si s tem prislužili dobro in obilno kosilo.

Nato smo se zopet podali na pot in ustavili v župnišču v Libeličah, kjer je bila leta 1997 ob petinsedemdesetletnici priključitve Libelič k matičnemu narodu odprta stalna muzejska zbirka. Ogledali smo si dimnico in t. i. črno kuhinjo, kjer je zdaj stalna razstava, in kmečko zbirko v župnijskem skednju. Staro kuhinjo v župnišču, z dimom in sajami počrnelih sten, po domače imenujejo črna kuhna, med znanimi razvojnimi tipi kuhinj je pa ta posebnost, saj je skoraj kvadratni prostor kuhinje umeščen med široke kamnite zidove in z lego pod nivojem pritličja spominja na kletni prostor.

Kmečka zbirka kaže tradicionalno kmečko gospodarstvo, značilno za obdobje od druge polovice 19. stoletja do okoli leta 1970 na območju današnje krajevne skupnosti Libelič, Libeliške gore in Gorč. Razstava je bila postavljena na pobudo vaščanov, ki so želeli prihodnjim rodovom ohraniti vsaj del materialne kulturne dediščine, ki kaže pretekle načine dela in življenja preprostega kmečkega človeka.

Nazadnje smo si ogledali še podružnično cerkev sv. Jurija v Legnu, ki je kulturni spomenik. Ob vhodu v cerkev smo si povrh čevljev obuli copate, da ne bi poškodovali steklenih tal, skozi katere lahko opazujemo ostanke zgodnjesrednjeveške cerkvice iz 9. do 10. stoletja in karantanskih grobov. Iz Legna smo se odpravili pozno popoldne in po dolgi vožnji, vsi utrujeni, prispeli v Kranj.

nazaj na Novice