Posebna omemba za iskanje nove poetike v filmu

11. november 2021 / Avtor: Nadej Rešek iz 4. c / Fotografije: Tine Bohinc iz 4. a

Kranjski gimnazijci so se na 4. FLIF-u predstavili s filmom Odsev.

Posebna omemba za iskanje nove poetike v filmu

V soboto, 6. novembra 2021, je v Domu krajanov Kovor potekal 4. FLIF, Festival ljubiteljskega igranega filma, na katerem se je premierno predvajal kratki film Odsev, ki smo ga v prejšnjem šolskem letu ustvarili dijaki Gimnazije Kranj. Na festival se je uvrstilo 28 filmov iz cele Slovenije, ki so se v več tekmovalnih sklopih potegovali za nagrade za najboljši film, režijo, igralko, igralca, scenarij, montažo in fotografijo. Filme je strokovno ocenil režiser in scenarist Vojko Anzeljc, znan po filmih Zadnja večerja (2001), Sfinga (2011) in Gola resnica (2009). Pred projekcijami je potekala scenaristična čajanka, na kateri so si udeleženci izmenjali scenarije in se nato o njih pogovarjali. Sledile so projekcije.

Prvi sklop tekmovalnega programa je odprl naš film, temu pa so sledili še štirje. Filme so predstavljale različne skupine, od dijakov do starejših amaterskih filmarjev. V večernih urah je potekala podelitev s prej omenjenim režiserjem. Našemu filmu je Vojko Anzeljc dodelil posebno omembo za iskanje nove poetike v filmu. Pohvalil je režijo in montažo, ki z roko v roki gradita in stopnjujeta dinamiko dogajanja ter črno-belo fotografijo in izbiro scen, ki učinkovito nadgradita dogajanje. Všeč mu je bil tudi vloženi Cankarjev tekst, ki spremlja dogajanje na drugi, povedni ravni in lepo sovpada s slikovnim dogajanjem.

Ekipo sestavljamo Nadej Rešek (režija), Tine Bohinc (direktor fotografije, montaža), Jona Levar (scenarij), Ula Simonič (scenografija) in Tina Nunar, ki se je kot igralka izkazala v vlogi Ivane Cankar. Film Odsev z močno sugestijo povzame okvirno idejo za naslovom in uvodnim besedilom Cankarjeve zbirke črtic Podobe iz sanj. Gledalec spremlja protagonistko med nočnimi pripravami na obisk, opazuje njen prehod iz realnega v sanjsko dogajanje, njen poskus bega pred neizogibnim in spoznanje, kdo pričakovani obiskovalec sploh je.

Film smo ob mentorstvu prof. Bernarde Lenaršič zasnovali na koncu leta 2020 in ga nato januarja letos tudi ujeli v objektiv. Snemanje je potekalo dva dni; prvi dan smo v Škofji Loki posneli uvodne kadre filma, ki se odvijajo v stanovanju. Drugi dan pa smo se za cel dan s toplimi oblačili in obilico čaja podali v gozd ob Kokri blizu Predoselj. S Tinetom sva sprva morala skopati grob v mrzlo zemljo, da smo s snemanjem lahko sploh pričeli. Sledil je še dan urejanja in film je bil končan. Ker je bil to šele naš prvi projekt, smo ponosni na priznanje, ki smo ga pridobili v soboto. Nadejamo se, da bi v prihodnosti posneli še kaj, s čimer bi še naprej razvijali svoj filmski jezik in prikazovali vedno bolj vznemirljive zgodbe.

nazaj na Novice