Potujoča razstava Slovenski velikani 2022 začela svojo pot na Gimnaziji Kranj

21. december 2021 / Avtor: Nataša Kne, prof. / Fotografije: Nadej Rešek iz 4. c

Pet nadarjenih kranjskih gimnazijk je za koledar in razstavo naslikalo novih ducat portretov.

Potujoča razstava Slovenski velikani 2022 začela svojo pot na Gimnaziji Kranj

Slovenski velikani so že tretjič ustvarjeni v tehniki svinčnika (rjava barvica). Pet dijakinj je nadaljevalo delo svojih predhodnic, s katerim želimo ustvariti serijo portretov Slovenk in Slovencev, ki so pomembno zaznamovali svoja prostor in čas. Portrete je ustvarilo pet dijakinj, pri vseh treh koledarjih in potujočih razstavah je sodelovala Gaja Bumbar, ki obiskuje 4. letnik mednarodne mature, na novo so se ji pridružile še sošolka Ula Simonič iz 4. h, Monika Sunesko iz 4. č, Klara Stariha iz 3. a in Lavra Šubic iz 2. g. Pred nami je z njihovo pomočjo zaživel nov ducat portretov: Alma Karlin (1889–1950), Rihard Jakopič (1869–1943), Kristina Gorišek Novaković (1906–1996), Nejc Zaplotnik (1952–1983), Oton Župančič (1878–1949), Kristina Brenk (1911–2009), Stanko Bloudek (1890–1959), Pater Simon Ašič (1906–1992), Ita Rina (1907–1979), Josip Plemelj (1873–1967), Franja Bojc Bidovec (1913–1985), Janez Bleiweis (1808–1881). Skupaj imamo tako v isti tehniki ustvarjenih že 36 portretov slovenskih velikanov. Posebej smo veseli upodobitve Kranjčana in kranjskega gimnazijca, alpinista in izjemne osebnosti Nejca Zaplotnika, ki bi prihodnje leto praznoval 70. rojstni dan. Leta 2022 bo minilo tudi 30 let od smrti cistercijanskega meniha, slovenskega zeliščarja in velikega človeka patra Simona Ašiča. Življenjepise portretirancev sta zbrala Lara Škulj in Štefan Grašič iz 3. h. Odprtje razstave v knjižnici Gimnazije Kranj je bilo v ponedeljek, 20. decembra 2021. Januarja se potujoča razstava seli na prosto v Galerijo na mestu, na plakate TAM-TAM pred Mestno knjižnico Kranj, februarja v Galerijo Zavarovalnice Triglav v Kranju, marca pa jo bomo odprli v Galeriji Mestne občine Kranj.

Portretistke z avtoportreti

Biti ena prvih svetovnih popotnic, voditi partizansko bolnišnico v času 2. svetovne vojne, s knjigami bodriti otroško domišljijo, kljubovati okupatorju, telesnim hibam ali družbenim normam … za vse to je ključen pogum. Tako sem se pri upodobitvi treh izmed nekaj najdrznejših žensk v slovenski zgodovini osredotočila predvsem na sočasno odločnost in milino v njihovem pogledu.
Gaja Bumbar iz 4. h
(Alma Karlin, Franja Bojc Bidovec in Kristina Brenk)

Ob risanju portretov mi je bila glavna prioriteta to, da sem našla tisto idealno sliko, ki je v sebi skrivala tisto iskrico v očeh, nasmeh ali neko nenavadno nepopolnost obraza, v kateri si lahko odkril resnico človeka na sliki in pomislil, da bi ga rad spoznal, tako njega kot njegovo zgodbo.
Monika Sunesko iz 4. č
(Stanko Bloudek, Kristina Gorišek Novaković in Josip Plemelj)

Pri upodobitvi Janeza Bleiweisa je bil zame cilj, da portret odraža pokončnost in načelnost človeka, ki si je vse življenje prizadeval za uveljavitev slovenskega jezika. Kljub različnim pogledom na njegovo življenje in delo sem portretiranca želela prikazati kot ponosnega Slovenca, enega izmed velikanov naše preteklosti.
Lavra Šubic iz 2. g
(Janez Bleiweis Trsteniški)

Pri ustvarjanju letošnjega koledarja sem se soočila s precejšnim izzivom, kajti portreti prejšnjih let so bili zares izvrstni, prav ti pa so me tudi navdušili za risanje obrazov. Vseeno sem pri ustvarjanju uživala; všeč mi je bil izzivalni pogled čudovite igralke Ite Rine, topli nasmeh književnika Otona Župančiča, na nek način pa tudi kuštrava brada in brki slikarja Riharda Jakopiča.
Klara Stariha iz 3. a
(Ita Rina, Oton Župančič, Rihard Jakopič)

Pri risanju nekoga, ki ga širša slovenska javnost občuti kot legendo ali velikana, se je treba resnično potruditi, saj namreč nočemo biti prav mi tisti, ki mu bomo storili krivico. Tako lahko brez zadržkov rečem, da je bil pritisk precej močan. Pri patru Simonu Ašiču mi je bilo najbolj pomembno, da uspem ujeti njegov dobrodušni nasmeh in dobro voljo do ljudi, katerim je pomagal, Nejca Zaplotnika pa sem poskušala upodobiti tako, da sta se karseda videla njegovi moč in odpornost, ki ju prinese alpinizem.
Ula Simonič iz 4. h
(pater Simon Ašič in Nejc Zaplotnik)

Koledarju in potujoči razstavi na pot

Do zdaj je bilo v treh koledarjih in potujočih razstavah Slovenski velikani upodobljenih 36 portretov pomembnih slovenskih osebnosti. Nekatere pripadajo kanonu slovenske biografije, spet druge smo skoraj izbrisali iz našega spomina. Naloga upodobiti cvet slovenskega naroda se zdi nedosegljiva, saj bi se ji lahko posvečali desetletja, v svojem idealizmu je lahko tudi kamen spotike. S tehniko svinčnika je tudi tokrat pet kranjskih gimnazijk, med njimi je Gaja Bumbar sodelovala pri vseh treh projektih, v maniri starih mojstrov nadaljevalo delo svojih predhodnic. V novo leto stopamo z neuklonljivo, samosvojo in vznemirljivo Almo Karlin ter popotujemo čez brezdanja duhovna obzorja posameznikov, vse dokler leta 2022 ne bomo zapustili z Janezom Bleiweisom, Kranjčanom s prizemljenim, trmastim, nekoliko robatim značajem, pa tudi zmernim in popustljivim, kot ga opisujejo nekateri. Romantičen in idealiziran je pogled na slovenskega človeka, vendar verjetno le takšno doživljanje nas samih lahko prispeva k ustvarjanju samozavestne, tvorne, strpne slovenske biti. Ustvarjanje idealov je del ustvarjanja naroda in v širšem pogledu ustvarjanja človeštva. Kaj bi bil človek brez idealov?
mentorica Nataša Kne, prof.

Do zdaj smo upodobili

Leto 2020

Jože Plečnik, France Prešeren, Lili Novy, Jurij Vega, Ana Mayer - Kansky, Primož Trubar, Ivana Kobilca, Janez Puhar, Jakob Aljaž, Zofka Kveder, Rudolf Maister in Ivan Cankar

Leto 2021

Edvard Rusjan, Veronika Deseniška, Srečko Kosovel, Ignacij Borštnik, Josipina Turnograjska, Simon Jenko, Angela Piskernik, Ivan Vurnik, Miki Muster, Leon Štukelj, Duša Počkaj in Herman Potočnik Noordung

Leto 2022

Alma Karlin, Rihard Jakopič, Kristina Gorišek Novaković, Nejc Zaplotnik, Oton Župančič, Kristina Brenk, Stanko Bloudek, pater Simon Ašič, Ita Rina, Josip Plemelj, Franja Bojc Bidovec in Janez Bleiweis

nazaj na Novice