Priložnosti in pasti umetne inteligence

28. november 2023 / Avtor: Luka Aleksov in Lovro Terseglav iz 1. g

V Hiši Evropske unije pogovor s podpredsednikom Evropskega parlamenta Marcom Angelom

Priložnosti in pasti umetne inteligence

V Hiši Evropske unije v Ljubljani  je 16. novembra 2023 potekal pogovor s podpredsednikom Evropskega parlamenta Marcom Angelom. Dogodek sta pripravila Hiša EU in IPM Inštitut. Vabilu na razgovor o umetni inteligenci se je odzvala tudi naša gimnazija, zato sva v spremstvu prof. Nataše Adžić v Ljubljano odpotovala Lovro Terseglav in Luka Aleksov, dijaka oddelka 1. g. V Ljubljano smo odpotovali z vlakom, na katerem smo imeli dovolj časa za načrtovanje srečanja s podpredsednikom Evropskega parlamenta. V pomoč najinemu nastopu v Ljubljani sta bila dijaka Janez Balanč in Ožbej Markun, oba iz 3. d, ki sta pripravila predlog o vključevanju umetne inteligence pri pouku, prof. Adžić pa je poskrbela za prevod predloga v angleški jezik.
Srečanja s podpredsednikom Evropskega parlamenta se je poleg naše gimnazije udeležilo še osem srednjih šol. Pričelo se je ob 10.30 s predstavitvijo gostov in umetne inteligence na splošno. Midva sva bila kmalu na vrsti in sva gostom pojasnila, zakaj podpirava uveljavitev umetne inteligence kot pripomočka za učenje in poučevanje, ter opozorila na pasti rabe umetne inteligence.
Ko so se razvrstile šole udeleženke, so za nas pripravili kulturno-zabavni program. Ga. Anita Tusar nas je tudi obvestila, da je bil gospod Marco Angel navdušen nad dogodkom in tudi nad prikazanim znanjem, temeljito pripravo in številčno udeležbo dijakov in dijakinj iz različnih koncev Slovenije. Po končanem dogodku nas je čakala pot nazaj z vlakom, zato sva imela dovolj časa, da sestaviva poročilo o srečanju.
Rada bi se zahvalila Ožbeju Markunu in Janezu Balanču, ki sta nama pomagala pri sestavi predloga, še posebej pa prof. Nataši Adžič za prevod našega predloga ter spremstvo v Ljubljano. Če vas zanima, kako je potekal dogodek, si lahko ogledate posnetek na naslednji povezavi: https://www.facebook.com/evropski.parlament.ljubljana/videos/1458796878018282/?mibextid=YxdKMJ

nazaj na Novice