Proslava kranjskih gimnazijcev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

12. januar 2023 / Avtor: Meta Mencej iz 2. c, Lana Pibernik iz 3. b, Bor Ponikvar iz 1. c in Izabela Stare iz 4.d

Po proslavi in na zadnji dan decembrskega pouka smo odšli božičnim praznikom naproti

Proslava kranjskih gimnazijcev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Četrtošolci

V petek, 23. 12. 2022, smo dijaki četrtih letnikov na Gimnaziji Kranj pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Najprej smo predvajali slovensko himno, nato pa sta Štefan Grašič iz 4. h in Izabela Stare iz 4. d, spregovorila nekaj besed o prazniku. Vsi zbrani v večnamenskem prostoru smo skupaj poklicali Božička, ki je za dijake pripravil zabaven kviz. Po dva predstavnika iz vsakega razreda sta na vprašanja odgovarjala preko telefona, zmagovalci pa so dobili sladko nagrado. Kvizu je sledilo še predvajanje posnetka, ki so ga naredili dijaki in profesorji Gimnazije Kranj, v katerem nagovarjajo, naj z mislimi na naše hišne ljubljenčke in ostale živali ne mečemo petard. Proslavo smo zaključili s pesmijo Bela snežinka.

Tretješolci

V petek, 23. 12. 2022, je na Gimnaziji Kranj potekala proslava ob koncu leta. Z njo smo obeležili dan samostojnosti in enotnosti, nekaj časa pa je bilo posvečenega tudi božiču. Proslavo tretjih letnikov je vodila Lana Pibernik, organiziranih pa je bilo več točk. Najprej je del moškega pevskega zbora zapel Zdravljico, nato pa sta sledili pesmi Nekaj ti moram povedat in Moja Slovenija, ki sta ju recitirali Vita Praprotnik in Pika Waldner. Zatem je bil čas posvečen tudi glasbi in plesu; Larisa Grbič in Eva Logar sta namreč zapeli pesem Stand by me, Brina Mohar in Urša Merljak pa sta nam prikazali prelep ples baleta. Nato je za zabavo publike sledil še kviz, kjer so predstavniki razredov odgovarjali na vprašanja na temo Slovenije. Prireditev je imela prijetno, božično vzdušje in aplavz se je po vsaki točki bučno razširil čez celo dvorano. Z njeno pomočjo smo vsi ponosno praznovali dan samostojnosti in enotnosti, prijetni vtisi na predstavi pa nam bodo še dolgo ostali v spominu.

Drugošolci

Dijaki 2. letnikov smo v petek, 23. 12. 2022, imeli proslavo v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. Ker pa smo vsi že težko čakali praznike, je bila slovesnost obarvana z božičnim duhom. Skozi program sta nas popeljala dijak 2. f Iurii Sergiichuk in dijak 2. d Janez Balanč. Vsak oddelek je pripravil svojo točko in se z njo tudi predstavil. Da pa ni bil ves trud z organizacijo zaman, je prof. Martina Lušina Basaj s pomočjo ravnatelja mag. Aljoša Brlogarja ob koncu proslave najboljši točki podelila še slastno nagrado. Program sta otvorili dijakinji 2. a Julija Kuhar in Vita Kejžar s pesmijo Merry go round of life na klavirju in violini ter nas s tem popeljali v praznično vzdušje. Drugi so bili navrsti 2. b, ki jih je zastopala dijakinja Rebeka Zaveljičana; odpela je pesem Underneath the christmas tree pevke Kelly Clarkson. Razočarali niso niti dijaki 2. c, ki so pripravili kar dve točki. Najprej sta Urša Poljanec in Gaja Lebar na flavti in klavirju zaigrali skladbo Sveta noč, nato pa se jima je na odru pridružil še preostanek razreda in skupaj so zaplesali koreografijo plesa Footloose ter s tem nekoliko pomirili božični duh gledalcev. Za ponovno prebuditev prazničnega duha pa so poskrbeli dijaki 2. č, ki so skupaj zapeli pesem Last Christmas. Svojo izvirnost so dokazali tudi dijaki 2. d, ki so pripravili svojo različico pesmi Na božično noč. Priredbo je napisal Ožbej Markun, ki jih je spremljal na klavirju skupaj z Erikom Žitnikom na kitari. Da pa ni bilo govora le o božiču, nas je do silvestra z zapeto pesmijo Silvestrski poljub popeljal 2. e. Dijakinje 2. f Hana Šavs, Neža Polajnar in Lucija Marčun so svoj razred predstavile z recitacijo pesmi in zimskih haikujev. Za konec programa so dijaki 2. g zapeli pesem Jingle Bells in s tem dokončno zapečatili božično vzdušje. Na koncu proslave je prof. Martina Lušina Basaj morala še podeliti obljubljeno nagrado. Ker pa je bila odločitev zahtevna, sta si z ravnateljem za zmagovalce izbrala kar dva razreda, in sicer dijake 2. c in 2. d, ki pa nad nagrado niso bili razočarani. Tako se je zaključil naš zadnji šolski dan v letu 2022 in z nasmehom smo se odpravili na dolgo pričakovane počitnice.

Proslava

Proslava se je začela s slovensko himno. Uvod je prebral Bor Ponikvar, ki je tudi vodil proslavo. Nato smo pogledali posnetek o metanju petard. Na oder so prišle Dora, Ana in Maruša, ki so v triu na flavte zaigrale Carol of the bells. Sledil je opis dneva samostojnosti in enotnosti. Aron je recitiral Zdravljico in slišali smo Last Christmas, ki jo je na klavirju zaigrala Ana. Na klavir je zaigral tudi Jon in sicer Great balls of fire. Potem je bil na vrsti govor o božičnih pesmih. Sledila je recitacija krajših božičnih pesmi, ki so jih recitirali dijaki 1. c, 1. e pa je zapel Last Christmas. Proslavo je končal Bor z govorom.

nazaj na Novice