S fotoaparata na računalnik

26. marec 2024

Na državnem tekmovanju iz računalništva in informatike Aljaž Erman osvojil 2. mesto Na državnem tekmovanju v digitalni fotografiji dva kranjska gimnazijca.

S fotoaparata na računalnik

V soboto, 9. 3. 2024, je ZOTKS (Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije) organizirala državno tekmovanje s področja računalniških tem: FIT - digitalna fotografija in programiranje. Našo šolo sta zastopala dva dijaka: Luka Bavdaž iz 2. e (mentor prof. Peter Zupan) in Lovro Terseglav iz 1. g (mentorica Mateja Žepič). Tekmovanja iz digitalne fotografije je bilo razdeljeno na praktični del z iskanjem motivov na terenu ter obdelavo fotografij na računalniku in izpis fotografij. Cilj tekmovanja je zlasti spodbujanje mladih fotografov k učenju in usvajanju tehnik uporabe fotografske kamere, zajemanju čim kakovostnejših posnetkov, posredovanju informacij in zgodb skozi fotografijo ter uporabi programov za obdelavo fotografij. Oba dijaka sta dobila srebrno priznanje.

V torek, 23. 3. 2024, je na Institutu Jožef Stefan in Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani potekalo 19. državno tekmovanje ACM RTK, kjer so se srednješolke in srednješolci pomerili v znanju računalništva in informatike v eni izmed treh težavnostnih skupin. Našo šolo so zastopali 3 dijaki: Lovro Terseglav iz 1. g, Urban Pleša iz 2. a ter Aljaž Erman iz 3. a. Računalniške učilnice so bile polne, saj se je tekmovanja udeležilo več kot 130 srednješolk in srednješolcev. Namen tekmovanja je tako povečati zanimanje za področje računalništva in informatike ter produkcijo izobraževalnih vsebin med učenci in dijaki, kot tudi nagraditi najboljše ter jim omogočiti nadaljnjo pot na teh zanimivih področjih. Naš dijak Aljaž Erman je v svoji skupini dosegel 2. mesto in s tem srebrno priznanje.

nazaj na Novice