Spominska slovesnost v čast bazoviškim junakom

22. september 2022 / Avtor: Irina Vranić iz 1. c

92. obletnica ustrelitve borcev proti fašizmu

Spominska slovesnost v čast bazoviškim junakom

Minuli petek, 9. septembra 2022, je bila v Prešernovem gaju v Kranju slovesnost ob 92. obletnici usmrtitve Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča. To so bili štirje mladi fantje, ki so jih ubili, ker so se borili proti fašistični ideologiji za svoj jezik, narodno pripadnost, enakopravnost, enakovrednost ter še za marsikaj drugega. Slovesnost je potekala pred prvim antifašističnim spomenikom v Evropi, namenjenim prav njim. Tudi sama sem sodelovala z recitacijo Kosovelovih pesmi Drevesa v dolini in Ena je groza.

Bazoviškim junakom smo se poklonili in izkazali čast s polaganjem vencev in kulturnim programom. Dogodek je otvorila vojska Republike Slovenije, ki je v imenu predsednika države Boruta Pahorja položila prvi venec. Ob žalni koračnici, ki jo je izvajal Pihalni orkester Mestne občine Kranj, so se z vencem poklonili tudi Mestna občina Kranj, Odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu, skupna delegacija obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, društvo TIGR, stranka Slovenska skupnost in Združenje borcev za vrednote NOB Kranj. Udeležence sta nagovorila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in župan občine Devin-Nabrežina Igor Gabrovec. Sledil je nastop združenih moških pevskih zborov Tabor in Stane Malič z Opčin pri Trstu pod vodstvom Davida Žerjala.

Menim, da nas taki dogodki spominjajo, da ni samoumevno, da imamo svobodo govora, da je slovenščina državni in uradni jezik, da živimo v demokratični Sloveniji. Prav je, da se s pieteto in hvaležnostjo spominjamo junakov, ki so za svojo domovino dali življenje.

nazaj na Novice