Srečanje gimnazij mednarodne mature v Mariboru

25. november 2022 / Avtor: Avtor: Jakob Velkavrh iz 3. h, Fotografije: mag. Matevž Rudl

Dijaki in profesorji II. gimnazije Maribor, Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Novo mesto in Gimnazije Kranj so imeli priložnost izmenjave izkušenj

Srečanje gimnazij mednarodne mature v Mariboru

V sredo, 16. novembra 2022, smo se dijaki 3. h in profesorji mednarodne mature Gimnazije Kranj udeležili IB-srečanja v Mariboru. Poleg kranjske gimnazije so se srečanja udeležili še gostujoča II. gimnazija Maribor, Gimnazija Novo mesto in Gimnazija Bežigrad. Namen srečanja je bil izmenjava informacij med dijaki programa mednarodna matura kot tudi izmenjava izkušenj pri poučevanju med profesorji teh štirih gimnazij.

Za lažje spoznavanje dijakov in profesorjev med gimnazijami so na II. gimnaziji Maribor pripravili popoldanski program. Začel se je z toplim uvodom vodstva gostujoče šole, čemur je sledila hladna malica oziroma »kosilo«. Po opravljenem hranjenju sta nastopili popoldanski dejavnosti, pri katerih so nas dijake razdelili v dve skupini, profesorji so pa imeli čas za izmenjavo informacij v prostorih šole. Ena izmed skupin je imela najprej zgodovinsko usmerjeno predavanje in nato ogled Muzeja narodne osvoboditve, druga obratno. Obe dejavnosti sta potekali ves čas v angleščini. Pri predavanju iz zgodovine je bil velik poudarek na pomenu Maribora in različnih zgodovinskih dogodkov, denimo obiska Hitlerja in razlogih zanj. Pri vodenem obisku muzeja so nam predstavili različne načine partizanskega delovanja v času 2. svetovne vojne in dogajanje na tem ozemlju pod Avstro-Ogrsko ter tudi način življenja ljudi v času SFRJ. Po opravljenih delavnicah je bil kratek premor in nato začetek glavnega dogodka dneva – Figarove svatbe. Predstavo so organiziral trenutni in tudi nekdanji dijaki v amfiteatru, ki ga imajo znotraj šole. Klasično komično predstavo so na oder postavili kot kabaret z različnimi sodobnimi glasbenimi vložki. Predstava je trajala dve uri in pol, pokazala pa je njihov izreden talent na področju drame.
Po predstavi smo se odpravili domov. Večina dijakov in profesorjev je bila zelo zadovoljna z dnevom, vendar se je naslednji dan kljub vsemu kazal vpliv poznega prihoda domov.

nazaj na Novice