Srečanje ob 30. obletnici mature generacije 1988 (SŠPRNMU) – 1992 (Gimnazija Kranj)

22. september 2022 / Avtor: Jakob Klofutar / Fotografije: Katjuša Dolenšek iz 2. f

Svojo gimnazijo je obiskalo več kot 140 njenih maturantov

 Srečanje ob 30. obletnici mature generacije 1988 (SŠPRNMU) – 1992 (Gimnazija Kranj)

Minilo je 30 let od uspešno opravljene mature, pravzaprav zaključnega izpita. In prav je, da se takšno jubilejno obletnico obeleži s srečanjem vseh sošolk ni sošolcev iz generacije.  V nadaljevanju je na kratko opisano, kako je do tega sploh prišlo.

Po zaključku govorilne ure, ki sem se je meseca maja 2022 udeležil za mojo hčerko, ki je bila takrat še v prvem letniku, se mi ni mudilo domov. Zato sem na poti s podstrešja  spustil po stopnišču in odprl vrata učilnice 23, kjer sem srečal mojega profesorja geografije Marjana Vebra.  Beseda je dala besedo in  hitro sva predelalo naša gimnazijska leta in 15 strani dolg referat o Sakručenski pokrajini, ki sem ga dobil za domačo nalogo, ker sem klepetal.  Nato sem šel še do učilnice 48, kjer sem srečal mojega profesorja matematike Matjaža Pertota. Bil je in še vedno je profesor z veliko začetnico in povrhu vsega še matematik. Po pogovoru in obujanju spominov, sem se poln nostalgije vrnil domov. Zvečer sem poiskal zaprašene fotografije našega maturantskega plesa in maturantskega sprevoda v okviru katerega je naša generacija ponovno obudila tradicijo, da smo vsi svečano oblečeni na začetku sprevoda nosili bandero s šolskimi predmeti (zvit zemljevid, ravnilo in šestilo), globus, sovo in krsto s 4. letnikom. Lepi spomini na tisto obdobje so pripomogli ko odločitvi, da se realizira ideja stara že več kot deset let. In sicer, da organiziramo srečanja celotne generacije ob okrogli obletnici mature.

Naslednji dan sem stopil v stik s profesorico Natašo Kne, ki mi je v daljši elektronski komunikaciji razložila, kako je organizirala takšno obletnico njena generacija in kako po navadi poteka ogled kranjske gimnazije v okviru obletnic. Seveda ni pozabila omeniti alumni kluba. V naslednjih nekaj dnevih je sledilo telefoniranje in pošiljanje elektronskih sporočil predstavnicam in predstavnikom vseh petih naravoslovnih, treh pedagoških in dveh računalniških razredov. Ideja je bila vsem všeč in kmalu smo imeli več kot 10 članski organizacijski odbor. S tem se je organizacija srečanja ob 30. obletnici  mature tudi formalno začela. Ker je bilo do zaključka šolskega leta le še nekaj tednov, organizacija takšnega dogodka pa zahteva kar nekaj časa in koordinacije, smo srečanje prestavili v mesec september in o tem z najavo dogodka (save the date) obvestili vse sošolke in sošolce.

Naša generacija je bila največja v zgodovini kranjske gimnazije, saj je štela 10 razredov. Zato  smo bili pred izzivom, kje lahko naredimo družabno srečanje po ogledu »kremšnite«. Moj sošolec Tomaž Štefe, ki se profesionalno že zelo dolgo ukvarja s turizmom, je predlagal bližnji Hotel Creina, kar se je izkazalo za odličen predlog, saj je neposredno ob Gimnaziji. Lokacija srečanja pa ima tudi sentimentalno vrednost, saj smo v hotelskem baru ob radenskim, kavi ali čaju preživeli veliko časa pred med ali po pouku. Organizacijski odbor je imel več sestankov, na katerih smo dorekli  potek družabnega srečanja. Srečali smo se tudi s pomočnikom ravnatelja profesorjem Gašperjem Markičem in profesorico Natašo Kne in natančno dorekli potek našega obiska gimnazije.

Čas od ideje v mesecu maju do 16. septembra 2022, ko smo imeli srečanje, je hitro minil. Končno je napočil dan D.   Deževen dan nam ni pokvaril razpoloženja. Zbirati smo se začeli od 17:30 dalje pred dijaški vhodom. Vsakega, ki je prišel na dvorišče, smo bili veseli. Nasmehi, objemi, vzkliki, poljubi in še kaj so spremljali naše ponovno snidenje. Ob 18. uri nas je bilo zbranih prek 140 bivših gimnazijcev. Povabilu  se je odzvalo tudi nekaj naših razrednikov, česar smo bili še posebej veseli. Po skupinskem fotografiranju nas je v večnamenskem prostoru nagovoril ravnatelja mag. Aljoše Brlogarja. Sledil je kulturni program z obveznim Gaudeamus igitur, recitacijami in nastopom godalnega kvarteta. Sledil je  sprehod po celotni stavbi z ogledom matične učilnice, zbornice, dijaške sobe, garderob … Naš obisk gimnazije se je raztegnil na skoraj dve uri. Polni prijetnih vtisov in nostalgičnih spominov smo se odpravili na sproščeno druženje v Hotel Creina , kjer smo ob izbrani hrani in pijači nadaljevali naše pogovore, kaj vse se nam je zgodilo od mature do današnjih dni. Pika na i srečanja je bila dvojna projekcija posnetkov maturantskega plesa, ki je v mesecu maju 1992 potekal v Festivalni dvorani na Bledu in maturantskega sprevoda po ulicah Kranja, za digitalizacijo katerih je poskrbel Marko Majce, sošolec iz paralelke. Pohvale za idejo in dobro organizacijo so nam izrekli skoraj vsi udeleženci. Po 6 urah druženja, ki so prehitro minile, smo se razšli z željo, da se takšno srečanje še kdaj ponovi.

Na koncu bi se zahvalil profesorici Nataši Kne in pomočniku ravnatelja profesorju Gašperju Markiču za sodelovanje in organizacijo prvega dela našega srečanja, ki je potekal na gimnaziji.

nazaj na Novice