Sto idej, sto svetov

23. december 2019 / Avtor: Hana Bujanović Kokot iz 3. h

Program mednarodna matura na Gimnaziji Kranj prihodnje leto praznuje 10-letnico. Okrogla miza o študiju doma in v tujini je bila uvod v praznovanja.

Sto idej, sto svetov

Znanje je ena izmed vodilnih vrednot ne glede na okolje ali čas, v katerem živimo, predajanje znanj pa je tisto, ki ga moramo prilagajati ljudem, ki se prav s časom in z okoljem spreminjamo. Letos praznujemo dve veliki obletnici: 210 let delovanja Gimnazije Kranj in 10 let delovanja programa mednarodne mature na naši šoli. Prav ta program se je skozi zadnjih deset let ne le prilagajal posameznikom, ki so se programa udeleževali, ampak tudi izboljševal znotraj svojega načrta.

V petek, 20. decembra 2019, smo v gimnazijski knjižnici prvo okroglo obletnico IB-programa na Gimnaziji Kranj tako obeležili z okroglo mizo, na kateri so sodelovali nekdanji in zdajšnji dijaki mednarodne mature, celoten dogodek pa je organizirala prav deseta generacija pod vodstvom dijakinje Maruše Kristan iz 3. h. Dogodek sta s svojima govoroma odprla podravnatelj mag. Franc Rozman, ki je bil v času začetka mednarodne mature ravnatelj, ter profesorica Nataša Kne, ki je koordinatorica mednarodne mature že od samega začetka. Dogodku sta kulturno noto dodali Manca Kejžar iz 3. h z recitacijo pesmi nekdanje dijakinje mednarodne mature Ane Koprivnikar, in Eva Igličar iz 3. h, ki se je predstavila na klavirju. Dogodek je povezoval Aiden Jurij Franko iz 4. h. Pogovor okrogle mize, katere gostje so bili Neža Peternel, dijakinja 4. letnika mednarodne mature, Nina Lenaršič, ki je z letošnjim letom začela študij molekularne biologije na University of Aberdeen, David Golob, ki opravlja prvi letnik Pravne fakultete na Univerzi v Ljubljani, Benjamin Štangar, študent gospodarskega prava na Univerzi za ekonomijo in poslovno upravo na Dunaju, in Jaš Šemrl, ki je že končal magistrski študij v Londonu, zdaj pa opravlja doktorat iz Foundational Artificial Intelligence na University College London, je vodila Špela Koprivnikar iz 3. h, govorili pa so o študiju v tujini in doma, razlikah v družbi, izobraževalnem sistemu, prehodu med slovenskim okoljem in s tistim, v katerem študirajo danes, ter programu samem in tistem, kar jim je skozi obiskovanje mednarodne mature najbolj koristilo in se kasneje tudi najbolj obrestovalo.

Z zaključkom dogodka pa so se pogovori vse prej kot končali – okrogle mize se je namreč udeležilo tudi mnogo drugih alumnov, ki so svoje izkušnje izmenjali med seboj, z zdajšnjimi dijaki mednarodne mature in s tistimi, ki to še bodo.

nazaj na Novice