»Ta zbor verjame, da bi Evropska unija morala prepovedati uporabo Pegasusa in podobne programske opreme.«

24. november 2022 / Avtor: Avtorica: Larisa Grbić iz 3. e; Fotografije: Rebeka Cankar iz 2. a

Pogovor s članico preiskovalnega odbora PEGA v Evropskem parlamentu gospo Ljudmilo Novak

»Ta zbor verjame, da bi Evropska unija morala prepovedati uporabo Pegasusa.«

V okviru priprav na srednješolski debatni turnir smo se debaterji in člani krožka Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS Gimnazije Kranj) v sredo, 16. novembra 2022, srečali z evropsko poslanko gospo Novak. Ljudmila Novak je v Evropskem parlamentu članica preiskovalnega odbora za preučevanje nezakonite uporabe vohunske programske opreme Pegasus in podobne vohunske programske opreme za nadzor. Medtem ko smo dijaki trditev »Ta zbor verjame, da bi Evropska unija morala prepovedati uporabo Pegasusa in podobne programske opreme« sprva raziskovali s pomočjo virov na internetu, smo kaj hitro ugotovili, da bi nam pogovor s strokovnjakom močno olajšal razumevanje.

Pegasus velja za vohunsko programsko opremo, ki lahko v telefon vdre brez privolitve uporabnika. Brez našega vedenja lahko pregleduje spletno pošto, fotografije, vklaplja kamero ali mikrofon prenosnega telefona ter zbira naše podake. Kljub temu da je bila programska oprema prvotno namenjena boju proti zločinu in terorizmu, je bilo s pomočjo raziskav ugotovljeno, da je v preteklih letih prišlo do številnih zlorab. Med drugim so vlade držav, kot so na primer Savdska Arabija, Poljska, Madžarska, Španija idr., opremo Pegasus v preteklosti uporabljale za vohunjenje za aktivisti, politiki, novinarji in celo voditelji držav. S tovrstnim prisluškovanjem in nadzorovanjem so grobo kršile človekovo pravico do zasebnosti. 

Z gospo Ljudmilo Novak, ki se je odzvala na naše vabilo na pogovor, smo dijaki razpravljali o tem, ali bi bilo smiselno, da bi Evropska unija uporabo Pegasusa prepovedala ali regulirala. V Evropskem parlamentu se zaenkrat nagibajo k regulaciji programske opreme, saj bi bila prepoved zelo težko izvedljiva. Zanimalo nas je tudi, katere alternative Pegasusu države Evropske unije uporabljamo trenutno in kako učinkovite so pri boju proti kriminalu in terorizmu v primerjavi s Pegasusom. Pogovor je tekel tudi o tem, kakšne načrte ima Evropski parlament z opremo, ki je po eni strani zelo nevarna, po drugi pa nas lahko varuje pred terorizmom in kibernetskimi napadi. Da ne bi prihajalo do ponovnih zlorab opreme, Evropska komisija že načrtuje priporočila in določene spremembe v zakonodaji, ki se jih bodo morale držati vse države članice Evropske unije.

Opremljeni z informacijami in boljšim razumevanjem tematike smo debaterji na sobotnem srednješolskem turnirju 19. novembra 2022 v Mariboru uspešno zagovarjali in oporekali trditvi »Ta zbor verjame, da bi EU morala prepovedati uporabo Pegasusa in podobne programske opreme.« Na turnirju je sodelovalo kar 36 ekip s 108 debaterji s petnajstih slovenskih gimnazij.

Ekipa Gimnazije Kranj Phoenix, ki so jo sestavljale Lara Livaković Kočevar (2. a), Živa Rozina (3. h) in Larisa Grbić (3. e), je na tekmovanju zasedla izjemno 3. mesto, dijakinje so se med posameznimi govorci uvrstile na odlično 4., 13. in 23. mesto. Poleg tega so Gimnazijo Kranj na turnirju uspešno zastopali tudi dijaki Ana Gregorc (3. h), Živa Šlenc (2. a), Rebeka Cankar (2. a), Maj Bijol (3. h), Bor Ponikvar (1. c) in Aleks Glišović (1. c).

nazaj na Novice