Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2022

25. maj 2022 / Avtor: Nataša Kne, prof. / Fotografije: Nataša Kne, prof.

Maturanti so krenili po starem mestu in meščanom ter svojim najdražjim pripravili nepozaben dan.

Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2022

Maturanti kranjske gimnazije so svojemu mestu, mestu Kranj, pripravili tradicionalni maturantski sprevod in meščanom v koronačasu prinesli radost in nepozaben prizor.

Gimnazija Kranj je tradicijo maturantskega sprevoda začela začela pred 2. svetovno vojno, uveljavila pa po njej. V petek, 20. maja 2022, so maturanti po šoli pripravili osmrtnice, medtem je krsta s 4. letnikom ležala pod vznožjem starega stopnišča, varovana s častno stražo. Predaja ključa 3. letnikom je ponudila ognjevit intelektualni spopad med razredi, nazadnje so si ključ priborili dijaki 3. e, ki bodo njegovi varuhi do prihodnje mature, ko bodo morali poskrbeti, da jim ključa ne ukrade nova generacija 3. letnikov. Potem so maturanti v slovesnem koraku krenili proti staremu mestu, po ulicah starega mesta je donela Venerabilis barba capucinorum.

Maturantskemu sprevodu so se pridružili še maturanti ŠC Kranj, BC Naklo in Gimnazije Franceta Prešerna. Pred Prešernovim spomenikom so zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur in letos izjemoma tam tudi zaplesali četvorko, maturante sta nagovorila ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Aljoša Brlogar in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki je na Gimnaziji Kranj maturiral leta 1983. Predsednik dijaške skupnosti Luka Grašič je na čelu sprevoda nosil bandero s šolskimi atributi (zvit zemljevid, ravnilo in šestilo), sledili so globus, sova in krsta.

Meščani so se iskreno veselili svojih maturantov, jih pozdravljali in mahali z odprtih oken. Ko so se poklonili največjemu slovenskemu pesniku pred Prešernovim gledališčem Kranj v okolju prvih dveh domovanj Gimnazije Kranj, so krsto prinesli na šolsko dvorišče. S sežigom krste na šolskem dvorišču so se maturanti poslovili od 4. letnika in svoje gimnazije.

nazaj na Novice