Gimnazija Kranj pokazala dobro debatiranje

20. april 2023 / Avtor: Maj Bijol in Lan Jošt Kozole iz 3. h

Kranjski gimnazijci zaključili debatno leto na srednješolskem državnem debatnem turnirju

Gimnazija Kranj pokazala dobro debatiranje

Letošnjo dinamično debatno sezono, polno delavnic in raznovrstnih izobraževalnih, nacionalnih in mednarodnih dogodkov, smo debaterji Gimnazije Kranj pod mentorstvom prof. Katarine Lovenjak zaključili na srednješolskem državnem debatnem turnirju v Celju. Turnir je potekal v slovenskem jeziku in bil tematsko obarvan, saj smo dijaki s pomočjo “zelenih” trditev podrobneje raziskovali okoljsko problematiko. Glede na to, da je turnir potekal v povezavi s projektom "Zelena kohezija: Mladi o zeleni prihodnosti", ki ga podpira Evropska komisija, sta se zaključne slovesnosti na turnirju udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti in podžupan Mestne občine Celje Uroš Lesjak.
Našo šolo so na turnirju zastopale tri ekipe debaterjev. Ekipo Gimnazija Kranj Tigers so sestavljali Lara Livaković Kočevar in Živa Šlenc iz 2. a ter Bor Ponikvar iz 1. c,  ekipo Gimnazija Kranj Kremšnita Ana Gregorc, Lan Jošt Kozole in Maj Bijol iz 3. h ter ekipo Gimnazija Kranj Aquila novinci Ema Burgar in Nina Antolič iz 1. b ter Aleks Glišovič iz 1. c.
Na turnirju smo bili zelo uspešni, saj sta se ekipi Tigers in Kremšnita med 40 ekipami uvrstili na 7. in 12. mesto, ekipa Aquila pa na 13. mesto med novinci. V kategoriji individualnih govorcev se je med vsemi govorci na 10. mesto zavihtela Lara Livaković Kočevar, s čimer je osvojila bronasto priznanje. Še nekaj trditev, o katerih smo razpravljali:

  • Politiki znotraj Evrope ne bi smeli uporabljati letalskega prevoza.
  • Vode in vodnih virov ne bi smeli nikoli privatizirati.
  • Sredstva, ki so v okviru Zelene kohezije namenjena živinoreji, bi morali preusmeriti v pridelavo zelenjave in sadja za ljudi.

V petih izločilnih krogih letošnjega zadnjega turnirja smo z argumentacijskimi veščinami uspešno premagali marsikatero oviro na poti do uspeha. Poseben izziv nam poleg vnaprej pripravljenih vedno znova predstavljajo tudi impromptu trditve, saj se moramo nanje pripraviti v zgolj eni uri. Vseeno nam ne glede na težavnost trditev takšne debate omogočijo dodatne priložnosti za poglobitev analitičnih sposobnosti. Veseli smo, da smo se imeli priložnost pomeriti tudi z ekipo iz Celja, ki je na letošnjem tekmovanju povsem upravičeno na koncu slavila zmago. Prihodnje šolsko leto bomo pod mentorstvo profesorice Katarine Lovenjak ponovno stopili na debatni oder.

nazaj na Novice