Tudi formalni dnevi se v koronačasih lahko zgodijo na daljavo

23. november 2020 / Avtor: Ana Šmid iz 3. h / Fotografije: dijaki

Kranjski gimnazijci gojijo kulturo oblačenja tudi od doma. Oblekli so se za gledališče, koncert, večerjo … in ostali doma.

Tudi formalni dnevi se v koronačasih lahko zgodijo na daljavo

Formalni dnevi so na Gimnaziji Kranj že nekakšen običaj. Njihov namen je predstaviti kulturo oblačenja dijakom in jim ponuditi priložnost, da v šolo pridejo oblečeni po smernicah ravni oblačenja. Zdaj, bolj kot kadarkoli prej, je bila izvedba formalnih dni velik izziv za nas, organizatorje. Nismo imeli točne ideje, kako bi se formalnega dneva sploh lotili, a zdelo se nam je, da nam bodo socialna omrežja v veliko pomoč. Odločili smo se, da bomo izvedli dva formalna tedna, kar je zvenelo zelo ambiciozno, saj je bil formalni dan do zdaj vedno le en dan v mesecu. A smo se prilagodili razmeram in ustvarili načrt za izvedbo »formalnih tednov«, del katerega je bil tudi instagram profil, namenjen izključno formalnim dnevom (formaldays2020). Dogodek smo nato dva dni promovirali in upali na čim boljši odziv. Naša motivacija je bila, da se ljudje v času karantene ne morejo lepo obleči za gledališče ali kakšen drug slovesnejši dogodek. Upali smo, da bi jim tako s formalnimi dnevi dali priložnost, da se oblečejo po smernicah določene ravni oblačenja in svojo opravo tudi delijo z drugimi.

Kultura oblačenja, ki jo s formalnimi dnevi poizkušamo karseda dobro predstaviti, ima vedno večji pomen v družbi. Bodisi na intervjuju za službo ali pa na poslovnem sestanku, naša oprava bo vedno naredila prvi vtis na ljudi, s katerimi se srečamo. Kultura oblačenja je v družbi tudi oblika komunikacije. Iz oblačil, ki jih oseba nosi, lahko razberemo njihovo poklicno usmerjenost, poznavanje ravni oblačenja in celo nekatere osebnostne lastnosti. Zato menim, da je izobraževanje o kulturi oblačenja tako pomembno in skoraj nujno, sploh za mlajše generacije. Zdi se mi, da je pridobivanje tega znanja že v gimnaziji pravi privilegij, saj bomo s to temo že bolj seznanjeni in bomo imeli več razumevanja tega področja, kar nam bo nedvomno prišlo prav v prihodnosti. Zato lepo vabim vse dijake, da se tudi v prihodnosti udeležujejo formalnih dni, če pa jih tema kulture oblačenja še bolj zanima, pa so vabljeni, da se udeležijo krožka Bonton.

nazaj na Novice