»Umetna inteligenca temelji na idejah, te pa pridejo od ljudi.«

14. april 2023 / Avtor: Meta Gašperlin iz 2. a; Fotografije: Jure Jeraj iz 3. b

Evropska poslanka Irena Joveva obiskala dijake na Gimnaziji Kranj

»Umetna inteligenca temelji na idejah, te pa pridejo od ljudi.«

V petek, 31. 3. 2023 je našo gimnazijo obiskala evropska poslanka Irena Joveva. Z dijaki Aido Feratović (1. a), Aleksom Gliševićem (1. c), Zalo Kmetič (2. c), Meto Mencej (2. c), Živo Pogačnik (1. c), Borom Ponikvarjem (1. c), Ambrožem Šimnovcem (2. c) in Nikom Zelnikom (2. d), dijaki ambasadorji Evropske unije, se je pogovarjala o enakosti med spoloma, programu Erasmus+ in drugih zanimivih temah, ki se navezujejo na njeno delo v Evropskem parlamentu. Pogovor sta povezovala Eva Bračun (2. g) in profesor Peter Zupan, mentor programa EPAS, v fotografski objektiv pa sta ga ujela Jure Jeraj (3. b) in Jon Lampe (1. g).
Dogodek je ob 10.00 odprla Urša Poljanec (2. c), ki je na prečno flavto zaigrala slovensko himno. Sledil je nagovor ravnatelja Gimnazije Kranj, magistra Aljoša Brlogarja, za njim pa je navzoče pozdravila tudi Irena Joveva, ki je že v nagovoru poudarila, da je radovednost dobra lastnost, ki jo moramo čim bolj razvijati tudi v prihodnje.
Najprej je poslanki vprašanje zastavila Meta Mencej, ki jo je zanimalo, kako se v Evropskem parlamentu spopadajo s problematiko bega možganov in ali že imajo kakšno rešitev zanjo. Joveva je v svojem odgovoru poudarila, da je reševanje dotičnega problema sicer dolžnost vsake posamezne članice, a da parlament že dela na tem, da bi v državah članicah izboljšal bivalne in delovne pogoje za kader z višjimi stopnjami izobrazbe. Zato Evropska unija ustanavlja kohezijske sklade, ki so namenjeni izboljšanju gospodarstva v državah, ki imajo podpovprečni BDP.
Aleksa Gliševića je v nadaljevanju zanimalo, kako bi si lahko dijaki v okviru projekta Erasmus+ tako kot študenti sami organizirali izmenjave, saj mora vse naše izmenjave trenutno organizirati šola. Tokrat žal odgovor ni bil ravno navdušujoč, saj nam je gospa Joveva razložila, da se ji ne zdi, da se bi lahko v prihodnosti potek programa Erasmus+ kakorkoli spremenil. Nam je pa kljub temu podala alternativo, saj nam je predstavila nekaj drugih programov, s katerimi se lahko kot dijaki izobražujemo v drugih članicah Evropske unije.
Na vprašanje Ambroža Šimnovca o tem, kaj meni o možnosti volilne pravice pri šestnajstih namesto osemnajstih letih, je evropska poslanka odgovorila, da to možnost absolutno podpira, a se ji žal ne zdi, da se bo to v Sloveniji zgodilo. Meni pa tudi, da znižanje volilne starosti ne bo dvignilo volilne udeležbe. Dodala je še, da ne bi spreminjala zakona, po katerem lahko mladi trenutno vozimo s spremljevalcem od šestnajstega leta dalje, vozniško dovoljenje pa pridobimo pri 18-ih letih.
Živa Pogačnik je poslanko povprašala o enakopravnosti spolov v Evropski uniji. Irena Joveva je pojasnila, da so v Evropskem parlamentu vsi plačani enako, ne glede na spol, a ženske nimajo porodniškega dopusta, tako kot določa slovenska zakonodaja. Imajo pa možnost, da pol leta po porodu ne glasujejo na plenarnih zasedanjih, s čimer pa se ne strinja, saj se zaveda, da je bila v Evropski parlament izvoljena zato, da poda glas ljudstva. Živo je nato zanimalo še, kaj poslanka meni o tem, da so nekatere države zavrnile Istanbulsko konvencijo. Gospa Joveva je te države ostro obsodila in izrazila razočaranje nad dejstvom, da se konvencijo, ki je namenjena preprečevanju nasilja nad ženskami, izkorišča v namen propagande.
Seveda pa dijaki niso mogli izpustiti priložnosti, da bi zavzeto zagovornico slovenskega jezika povprašali o tem, ali je prejela odgovore na svoja pisma podjetjem Apple, Disney in Netflix. Zali Kmetič je poslanka potrdila, da se je že sestala s predstavniki vseh treh podjetij ter da je od Appla presenetljivo dobila zelo pozitivne odgovore. Obvestili so jo, da jim je uvedba slovenščine v njihove naprave trenutno prioriteta oziroma da se »Siri že uči slovensko«. Ravno nasprotno pa se ne Disney ne Netflix nista bila pripravljena prilagoditi in sprejeti slovenskega jezika kot enakovrednega drugim svetovnim jezikom. Joveva je poudarila, da se bo borila, dokler ne bo slovenščina enakovredno zastopana na vseh platformah.
Niku Zelniku je Irena Joveva zagotovila, da vsekakor podpira uporabo sodobne tehnologije v izobraževalnih ustanovah, a poudarila, da ne smemo pozabiti na pisanje na papir in s tem ohranjanje svojih motoričnih spretnosti. Meni, da lokalizacija proizvodnje polprevodnikov ne pomeni tudi lokalizacije programske opreme, ki bi jo lahko uporabljali samo z »evropskimi čipi«. Upa, da se bo z uvedbo akta o čipih vzporedno razvijala tudi tehnologija ter da se bodo zaradi akta znižale cene programske opreme.
V pogovoru so se dijaki dotaknili tudi nedavne prepovedi uporabe socialnega omrežja TikTok za vse evropske poslance. Aido Feratović je zanimalo, če bi bilo mogoče TikTok prepovedati vsem prebivalcem Evropske unije, ali bi lahko EU uvedla zakonodajo, ki bi preprečevala zlorabo podatkov uporabnikov svetovnega spleta ter kako bi lahko zmanjšali razlike, ki jih med uporabniki povzroča uporaba internetnih piškotkov. Evropska poslanka je pojasnila, da bi bilo v praksi skoraj nemogoče prepovedati TikTok na celotnem območju EU ter da Evropski parlament že pripravlja zakon, ki bi še zmanjšal možnosti zlorabe podatkov uporabnikov internetnih brskalnikov. Povedala pa je tudi, da so piškotki pomembni za varno uporabo svetovnega spleta ter da je zaradi njih Evropska unija glede varnosti na internetu en korak pred svetom.
Bora Ponikvarja je zanimalo poslankino mnenje o nenadnem pospešenem razvoju umetne inteligence. Joveva se zaveda, da je uporaba umetne inteligence v prihodnosti neizbežna, a opozarja, da jo moramo uporabljati v zdravi meri in da se ne smemo nanjo nikoli popolnoma zanašati, saj »umetna inteligenca temelji na idejah, te pa pridejo od ljudi«.
Za konec je profesor Peter Zupan gospo Ireno Jovevo poprosil za nasvet dijakom. Evropska poslanka nas je opozorila, da se prihodnost tiče nas, zato moramo uporabljati zdrav razum in ne popustiti umetni inteligenci. Poudarila je, da starejši niso tako nespametni, kot se nam morda trenutno zdi, temveč za nas želijo le najboljše. Še enkrat je dodala, da je radovednost naša najpomembnejša vrlina ter da ne smemo dopustiti, da umetna inteligenca prevlada nad našim lastnim razumom. Evropski poslanki Ireni Jovevi se za obisk, pripravljenost ter iskrene in obsežne odgovore najlepše zahvaljujemo ter upamo, da se bo v prihodnje še kdaj odzvala našemu povabilu.

nazaj na Novice