V operni hiši v Ljubljani občutili učinek Ljubezenskega napoja

27. marec 2024 / Avtor: Živa Rupar in Mija Šmid iz 1. c / Fotografije: Martina Lušina Basaj, prof.

Prvošolci Gimnazije Kranj pomlad začeli kulturno

V operni hiši v Ljubljani občutili učinek Ljubezenskega napoja

Letošnjo pomlad smo odprli s kulturnim udejstvovanjem v SNG Opera in balet Ljubljana. V sredo, 20. 3. 2024, se je generacija prvega letnika odpravila na ogled opere Ljubezenski napoj. Komična opera v dveh dejanjih, ki je nastala v sodelovanju skladatelja Geatanta Donizettija ter libretista Feliceja Romanija, je bila na našem šolskem koledarju že vse leto. Dobrodošlico nam je izrekel dirigent Črt Lasbaher, ki je spretno vodil glasbenike od začetka do konca. Začela se je ob 11. uri in med dejanjema je imela kratek odmor. Glavna pevca Nika Gorič in Bryan Lopez Gonzalez sta nas popeljala v zgodbo lepe, a nedosegljive Adine ter nesrečno zaljubljenega Nemorina. Ker njuna ljubezen sprva ni bila preveč sladka, je režiser Krešimir Dolenčić poskrbel za sladko vzdušje s slaščičarsko obarvano sceno. 
Adina je bila zapeljiva lepotica, ki si je je želel sramežljivi Nemorino. Njegove načrte je prekrižal podčastnik Belcore, ki je Adino zaprosil za roko. Na robu obupa se je Nemorino zatekel k potujočemu zdravilcu Dulcamari po ljubezenski napoj. Ta ga je ogoljufal in mu namesto napoja prodal navadno vino. Napoj naj bi začel delovati po enem dnevu. Poroka se je bližala, zato je Nemorino za dodatno mero napetosti prodal prodal svojo svobodo vojski. To dejanje je Adini odprlo oči in doumela je, kako močno jo Nemorino ljubi. Kljub mnogim zapletom je sledil srečen konec.
Igralci, glasbeniki in ostali so izvrstno opravili svoje delo. Med predstavo so nekaj besed izrekli tudi v slovenščini, kar je popestrilo dogajanje. Zmotilo naju je le, da se nadnapisi niso dobro videli in je bilo včasih težje slediti zgodbi.

nazaj na Novice