V pričakovanju praznikov se je leto prijetno zaključilo

03. januar 2024 / Avtor: Fotografije: Simon Lorberk, Rebeka Cankar, Mark Oman, Martina Lušina Basaj, prof.

Kranjski gimnazijci pripravili proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V pričakovanju praznikov se je leto prijetno zaključilo

Avtorica: Lana Pibernik iz 4. b

V petek, 22. 12. 2023, je na Gimnaziji Kranj potekala proslava ob koncu leta, posvečena božiču in dnevu samostojnosti in enotnosti. Proslavo četrtega letnika sta vodili Lana Pibernik in Polina Vodnik, organiziranih pa je bilo več točk. Najprej je del moškega pevskega zbora zapel Zdravljico, nato sta sledili recitaciji pesmi Srečka Kosovela – Zunaj sneži je recitirala Lisa Grbič, Brina Mohar pa Večer pred zimo. Poudarek je bil tudi na klavirju, saj nam je Ema Šavli zaigrala prelepo skladbo A world full of possibilities. Nato je za interakcijo publike sledil še kviz, v katerem so predstavniki razredov odgovarjali na vprašanja na temo praznikov. Na proslavi je prevladovalo živahno vzdušje in čutilo se je veselje ter pričakovanje praznikov. Z dogodkom se je leto prijetno zaključilo.

Avtorica: Ana Pikelj iz 3. h

V petek, 22. 12. 2023, smo dijaki 3. letnika priredili proslavo za dan samostojnosti in enotnosti. V počastitev praznika je proslavo s slovensko himno, zaigrano na prečno flavto, otvorila Urša Poljanec iz 3. c. Po izjemnem nastopu pa sta nas 3. č in g popeljala v praznično idilo s pesmijo Jingle Bell Rock. Na klavirju je točko spremljala Neža Špendal. Po glasbeno dovršenih točkah je z navdušenjem svoje plesne in pevske sposobnosti pokazal 3. h s pesmijo Cik cak. Ker pa so 3. c že lansko leto s plesom Footloose dokazali, da nihče ne odpleše svoje točke tako, kot to zmorejo le oni, so takoj za 3. h nastopili s skladbo iz muzikala Briljantina. Ker pa 26. 12. ne praznujemo le osamosvojitve naše države, ampak tudi nacionalnost, je treba poudariti jezik, da je slovenščina eden redkih jezikov, ki še vedno ohranja dvojino. Ni pa edini, saj je to posebnost ohranila tudi lužiška srbščina, v kateri je 3. a zapel Sveto noč. Točko sta na flavti in kitari spremljali Lara Reš in Patricija Zupan. 3. d se je kot lansko tudi to leto preizkusil v ustvarjalnosti in odpel priredbo na Božično noč. Izvirno napisano besedilo je na klavirju spremljal Ožbej Markun. Zakladnica slovenskih božičnih pesmi se vsako leto poveča, a se vseeno vedno vračamo h klasiki, kot sta Silvestrski poljub in Bela snežinka. Slednjo je zapel tudi 3. b. Za zadnjo točko pa sta 3. e in 3. f pripravila prisrčen posnetek, v katerem sta vsem zaželela vesele praznike.

Avtor: Ažbe Debeljak iz 2. č

V petek, 22. 12. 2023, smo se zbrali na naši šoli, da skupaj proslavimo prihajajoče praznike in stopimo korak bližje k čarobnosti decembra. Verjamemo, da je prav, da si vzamemo trenutek, se sprostimo in obogatimo svoje duše z glasbo, s pesmijo ter z nekaj smeha. Začeli smo s prvo točko dneva, ki je zagotovo ogrela naša srca. Na oder smo povabili Marušo, Doro in Ano, ki so nam v čudovitem triu zaigrale skladbo na flavto. Sledila je točka, ki je še dodatno povezala razred. 2. d se je združil in nam zapel pesem Na božično noč. Ponosno smo povabili Ano Kuhar iz 2. f, ki je s svojim razredom delila čar božične glasbe s pesmijo All I want for Christmas is you.
Šola pa ni le prostor učenja, temveč tudi prostor ustvarjanja. Maks Štrukelj Tušek iz 2. e je napisal pesem z naslovom Božična idila ali pa tudi ne. Njegovi sošolci so njegovo delo recitirali, kar je dodalo pridih ustvarjalnosti naši proslavi. Da bi dogodek popestrili in naredili še zabavnejši, smo pripravili tri kratke igre, v katerih sta se pomerila dva predstavnika iz vsakega razreda. Skozi te igre smo razkrili razrede z najobširnejšim znanjem prazničnega časa.
In za konec, v upanju, da nam bo december prinesel vsaj eno snežinko, smo na oder povabili fante iz 2. č, da so zapeli pesem Bela Snežinka.

Avtor: Svit Leštan iz 1. e

V petek, 22. 12. 2023, smo dijaki prvega letnika pripravili prireditev ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti. Zbralo se nas je vseh osem razredov prvega letnika in dogovorili smo se, da vsak razred pripravi svojo točko in se kot razred tudi predstavi. V uvodu prireditve, pred razrednimi točkami, sva imela povezovalca prireditve uvodni govor. Prireditev smo otvorili s slovensko himno, sledil je govor povezovalcev. Govorila sva o nastanku naše države, kako so se njeni državljani poenotili in ustanovili svojo samostojno državo. Omenila sva državne simbole, pomembne osebe kulturnega in narodnega pomena ter pomembnost narodnega ponosa. Ob zaključku prireditve smo v spomin na našo staro narodno himno prisluhnili še pesmi Simona Jenka Naprej zastave slave.
Sledile so razredne točke. Zahvaljujoč vsem predsednikom razredov, ki so poskrbeli, da se je razred dobro pripravil, so bile razredne točke kulturne, nekatere pa tudi praznično obarvane. Točke so bile zelo raznolike. Predstavljene so bile kulturne in praznične vsebine, povezane z bližajočimi se prazniki.

nazaj na Novice