V spomin: France Pibernik (1928–2021)

26. april 2021

Svojo bogato življenjsko pot je sklenil dolgoletni profesor Gimnazije Kranj, pesnik, esejist in literarni zgodovinar France Pibernik.

V spomin: France Pibernik (1928–2021)

Fotografija: Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani

V sredo, 21. aprila 2021, je v 93. letu starosti svojo zemeljsko pot dopolnil dijak in dolgoletni profesor Gimnazije Kranj France Pibernik.

Zapustil nam je obsežen ustvarjalni opus. Njegovo književno delo obsega pesniške zbirke, literarno publicistiko, avtorske monografije in urednikovanje. Napisal je sedem pesniških zbirk. Prvo zbirko Bregovi ulice leta 1960 je izdal že v gimnazijskih letih, sledile so Ravnina leta 1968, Razlage leta 1973, September leta 1974, Odzvok leta 1979, Ajdova znamenja leta 1993 in Svetloba timijan leta 2000. Posebej poznano in pomembno je njegovo odkrivanje in raziskovanje zamolčanih književnikov prve polovice 20. stoletja, t. i. ustvarjalcev iz bunkerja. Tako je slovenski javnosti predstavil delo Franceta Balantiča, Ivana Hribovška, Franceta Kunstlja, Ludveta Potokarja, Toneta Polde, Zorka Simčiča, Karla Mauserja, Jožeta Udoviča, Alojza Rebule ... Leta 2002 je objavil zbirko slovenskih zdomskih pesmi Beseda čez ocean: antologija slovenske zdomske poezije. Napisal je tri avtobiografska dela Moj brat Avguštin, Začudene oči otroštva ter leta 2014 Drobce zamolklega časa. Kot literarni publicist je izdal tri knjige. Deli Med tradicijo in modernizmom ter Med modernizmom in avantgardo sta nastali na osnovi njegovega dopisovanja s slovenskimi sodobnimi pesniki. Čas romana povzema njegovo dopisovanje s slovenskimi sodobnimi pripovedniki. Bil je med soustanovitelji kranjskega literarnega kluba, pripravljal je literarne večere s književnimi ustvarjalci. Bil je član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen ter častni član Slavističnega društva Slovenije. Bil je tudi dolgoletni sodelavec Mohorjeve družbe, pri časopisu Družina je bil urednik mesečne priloge Slovenski čas. Prejel je številne nagrade za svoje delo. Častni občan Mestne občine Kranj je postal leta 2013, Trubarjevo priznanje za prispevek k varovanju, ohranjanju in predstavljanju nacionalne pisne kulturne dediščine mu je Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani podelila leta 2009.

France Pibernik se je rodil 2. septembra 1928 v Suhadolah pri Komendi. Na Gimnaziji Kranj je maturiral leta 1949. Iz slovenskega jezika in književnosti je diplomiral na ljubljanski univerzi leta 1955, kot profesor je služboval na Nižji gimnaziji Dobrovo v Brdih od leta 1955 do leta 1958. Na Gimnaziji Kranj je poučeval 32 let, od leta 1958 do svoje upokojitve leta 1990. Profesorja Pibernika se na Gimnaziji Kranj spominjamo po iskrivem in neumornem raziskovalnem duhu, privlačnih predavanjih, umirjeni in pokončni osebni drži ter njegovi ljubezni do bogate in tople slovenske besede.

Profesorja Franceta Pibernika bomo ohranili v spoštljivem in lepem spominu.

nazaj na Novice