V spomin: prof. Metoda Šmigoc (1974–2023)

15. november 2023 / Avtor: Martina Lušina Basaj, prof.

V 50. letu starosti je svoje oči za vedno zaprla dolgoletna profesorica matematike in kranjska gimnazijka Metoda Tušak (poročena Šmigoc)

V spomin: prof. Metoda Šmigoc (1974–2023)

V petek, 10. 11. 2023, nas je po nekajletni hudi bolezni zapustila naša draga sodelavka Metoda Šmigoc, profesorica matematike in tudi nekdanja dijakinja naše gimnazije.
Metoda je imela Gimnazijo Kranj zelo rada. Na gimnaziji se je dobro počutila kot dijakinja, kot profesorica pa je celo zelo uživala. Poučevanje je bila njena velika strast, dijaki so njeno predanost profesorskemu poklicu iskreno cenili. Z dijaki je znala splesti tople vezi, znala jih je zabavati, predvsem pa je izjemno dobro predavala in jih je ogromno naučila, kar je vedno znova dokazovala z uspehi dijakov na maturi in tudi na tekmovanjih.
Metoda Tušak (poročena Šmigoc) se je rodila 20. 1. 1974 v Kranju v družini štirih otrok v Cerkljah. Po končani Gimnaziji Kranj se je vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in jo zaključila leta 2000. Že leto prej pa se je zaposlila na Gimnaziji Kranj. To je bila njena prva in hkrati zadnja služba, saj je na naši šoli poučevala do bolezni in tudi še med njo, kar je še en dokaz, kako je uživala v učiteljskem poklicu. Z možem Maretom sta si ustvarila topel dom in harmonično družino. V Gradu pri Cerkljah sta zgradila hišo. Vedno pa je bila zelo ponosna tudi na svoje tri hčere: Marušo, Nežo in Ano.
Enako veliko strast kot do poučevanja je imela Metoda do igralstva, petja in nastopanja. Odkar sem jo poznala, je igrala v amaterskih gledališčih, pogosto je pela v zborih. Spomnim se, kako je bila vesela, ko smo s sodelavci prišli gledat predstavo, v kateri je nastopala.
Sodelavci pa si jo bomo za vedno zapomnili po njenih nastopih na šolskih zabavah in pomembnih dogodkih. Znala se je preleviti v Cankarjevo mater, pravljične like ali pa turbo folk pevko. Vsako leto je z našimi dijaki pripravila predstavo za Božička, s katero so gostovali po okoliških vrtcih. Te predstave so ji ogrele srce, tudi zaradi njih so se ji iskrile oči. Metoda je bila res velika ljubiteljica kulture.
Metoda, pravzaprav ne morem verjeti, da te ni več med nami. Pred mesecem in pol, ko sem bila pri tebi na obisku, nikakor nisem pomislila, da sva se zadnjič poslovili in objeli. Vedno si me presenetila z močno voljo, s katero si se borila proti še močnejši bolezni.
Metoda, sodelavci in tvoji dijaki te ne bomo nikoli pozabili, ohranili te bomo v lepem spominu. Ti se pa lepo imej tam gori in pazi na nas in na svoje drage!

nazaj na Novice