Vsak udeleženec Evrošole se seznani z delovanjem evropskih institucij

03. januar 2024 / Avtor: Meta Mencej iz 3. h/Fotografije: Živa Pogačnik, Diana Rogač, Jure Jeraj, Mark Oman

Kranjski gimnazijci EPAS-a so v Strasbourgu pridobili kup novega znanja

Vsak udeleženec Evrošole se seznani z delovanjem evropskih institucij

V četrtek, 29. 11. 2023, smo se dijaki, ki aktivno sodelujemo pri programu EPAS, odpravili v Strasbourg z namenom udeležbe na Evrošoli. Potovanje se je začelo zgodaj zjutraj, ko smo se izpred gimnazije odpeljali proti Franciji. Na naš cilj smo prišli okoli 14. ure, v centru Strasbourga pa smo bili prosti kar do 17. ure. Dekleta se nismo mogle upreti nakupovanju, medtem ko so fantje zasedli restavracije. V Strasbourgu smo si prav tako ogledali tamkajšnjo katedralo Notre Dame, veselili pa smo se ob pogledu na praznično in z lučkami okrašeno mesto. Sprehod čez tamkajšnje kanale in mostove nas je močno spominjal na vsem znane Benetke. S praznimi denarnicami smo se ob 17. uri zbrali pred katedralo Notre Dame in se odpeljali do hotela v mestu Haguenau.
Na zajtrku smo se naslednji dan zbrali ob 6.30, ob 7.20 pa smo se že odpravili do Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer smo se udeležili Evrošole. Evrošola je program Evropskega parlamenta, ki dijakom iz cele EU omogoča doživeti naloge evropskih poslancev. Vsak udeleženec Evrošole dobi priložnost, da sodeluje pri debati o perečih problemih, se pogaja, glasuje in končno sprejema resolucije o evropskih vprašanjih. Z udeležbo na Evrošoli smo dobili priložnost, da se seznanimo z delovanjem evropskih institucij, razpravljamo o demokraciji, temeljnih pravicah, evropskih vrednotah, obenem pa smo lahko podajali svoja mnenja o odločitvah sprejetih na ravni EU.
V EP smo bili sprejeti ob 9.00, program pa se je v Hemiciklu začel ob 10.00. Najprej smo imeli eno uro dolg pogovor z Dito Charanzovo, podpredsednico EP. Sledil je pogovor o spletni varnosti, ki je bila tema našega obiska. Ob pol enih smo imeli kratek odmor s kosilom, ob dveh pa se je program nadaljeval. Začela se je simulacija dela poslancev Evropskega parlamenta s fokusom na spletni varnosti. Udeleženci smo bili razdeljeni na tri skupine, skupino, ki je podpirala sedanjo ureditev spletne varnosti, ter skupino, ki je tej ureditvi nasprotovala. Tretja skupina je skrbela, da smo sestavili predlog, ki je bil kompromis različnih mnenj. Na koncu smo glasovali o sprejemanju resolucij in sestavili predlog oziroma proposal. Ob treh se je začel še zadnji del programa, in sicer debata o perečih problemih v EU in volitvah v EP, ki bodo potekale naslednje leto. Ob pol petih smo se ob zaključku programa z na novo pridobljeno in nepozabno izkušnjo odpravili do avtobusa in se odpeljali proti Kranju, kamor smo prišli okoli 3.00.
Ob zaključku bi se rada zahvalila mentorjem v projektu EPAS, ki nas podpirajo ter nudijo pomoč pri različnih aktivnostih v okviru EPAS, predvsem bi se rada zahvalila prof. Nataši Adžić in Petru Zupanu za organizacijo in spremstvo v Strasbourg.

nazaj na Novice