»Vztrajati; v vsaki situaciji iščem rešitve.«

19. december 2022 / Avtor: Lučka Ficko in Eva Zupin Muzik iz 1. b

Avtobiografija Kristali sreče vrhunskega alpinista in kranjskega gimnazijca Andreja Štremflja

»Vztrajati; v vsaki situaciji iščem rešitve.«

V sredo, 14. 12. 2022, nas je v šolski knjižnici obiskal svetovno znani slovenski alpinist Andrej Štremfelj. Bil je eden izmed 25 članov odprave leta 1979 in je z Nejcem Zaplotnikom kot prvi Slovenec in hkrati prvi Jugoslovan stopil na vrh Mont Everesta, s čimer se je zapisal v naša srca in slovensko zgodovino. Njegova bogata in več kot pol stoletja dolga alpinistična pot beleži številne odmevne prvenstvene in druge zahtevne vzpone, kar je alpinistična stroka odlikovala s prestižnim zlatim cepinom za življenjsko delo.
"Ko sem se vračal domov, sem vedno gledal tole panoramo," je začel svojo pripoved ob slikah. Pogled na Kamniške Alpe je Andreja navdihoval že v rosnih letih. Z bratom Markom sta že od otroštva rada hodila po naših gorah, poletne počitnice pa sta preživljala pri starih starših v Davči, kjer sta, kot pravi Andrej, "preobrnila vse grape in kuclje". Z ženinim bratom je bil kot še ne osemnajstleten fant poslan v slovaške Tatre, kjer sta zastopala nekdanjo Jugoslavijo, kmalu pa je sledila odmevna epska odprava na Gašerbrum.
Tako se je njegova ljubezen do alpinizma še naprej razvijala, vzporedno z njo pa se je razvila tudi ljubezen do njegove žene Marije, ki je kot prva Slovenka z njim leta 1990 stopila na najvišji vrh sveta, obenem pa sta ta vzpon zabeležila kot prvi par, ki se je skupaj povzpel na streho sveta.
Ob koncu predstavitve avtobiografije Kristali sreče je sledil še kratek intervju, ki sta ga vodila Nejc Hrovat in Julija Sever. Izvedeli smo še, da Andrej svojega najljubšega vzpona nima, prav zagotovo pa se mu je vsak vrh na prav poseben način zapisal v srce. Ob koncu dogodka pa nam je Andrej na vprašanje o tem, kaj po njegovem mnenju alpinizem človeku da, odgovoril takole: "Vztrajnost. Vsakič pomislim: bom že kako! V vsaki situaciji iščem rešitve, saj nikoli ne smeš obupati."

nazaj na Novice