Zakonca Marija in Andrej Štremfelj sta postala častna občana Mestne občine Kranj

03. december 2019

Profesorica Marija Štremfelj na Gimnaziji Kranj biologijo poučuje že 37 let. Svoje poslanstvo pa med drugim vidi tudi v predajanju znanja mladim plezalcem in dijakom pri MEPI-ju.

Zakonca Marija in Andrej Štremfelj sta postala častna občana Mestne občine Kranj

V Prešernovem gledališču v Kranju sta na slavnostni akademiji v nedeljo, 1. decembra 2019, naziv častni občan in častna občanka prejela zakonca Marija in Andrej Štremfelj. Dolgoletna profesorica biologije na Gimnaziji Kranj, Marija Štremfelj, je alpinistka, športna plezalka in gorska vodnica. V alpinistični odsek Kranj se je vpisala leta 1975 in do danes opravila številne alpinistične vzpone doma in v tujini. Kot prva Slovenka je leta 1986 presegla višino 8000 m. Na vrhu Mt. Everesta (1990) je bila kot prva Slovenka in 13. ženska na svetu. Njuni dosežki že sami povedo veliko. Predlagatelj ju je kandidiral kot zakonca, saj se zaveda, da vidnih dosežkov ne enega ne drugega ne bi bilo toliko, če si ne bi vsa desetletja zakonca brezpogojno stala ob strani in se pri vsem popolnoma podpirala. Nekaj izjemnih rezultatov sta dosegla tudi skupaj. Kot dolgoletna življenjska sopotnika si vse dosežke delita in jih dojemata kot skupne. Andrej Štemfelj je alpinist in gorski vodnik, eden najboljših himalajskih plezalcev na svetu. V svoji bogati alpinistični karieri je bil na sedemnajstih odpravah v Himalajo in še na šestih v druga tuja gorstva. Še vedno je edini Slovenec, ki je bil dvakrat na najvišjem vrhu sveta. Kot prvi zakonski par sta bila leta 1990 na vrhu z ženo Marijo. V osemdesetih letih je bil načelnik Alpinističnega odseka Kranj, od leta 2004 do 2010 načelnik Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije. Dvakrat je bil inštruktor v šoli za nepalske gorske vodnike, od tega enkrat vodja, leta 2019 je dobil zlati cepin za življenjsko delo.

Ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Aljoša Brlogar je zakoncema Štremfelj čestital za naziv častna občanka oz. častni občan Mestne občine Kranj 2019: »Verjamem, da sta in bosta še naprej uživala v vsaki prehojeni poti, preplezani smeri, osvojenem vrhu in presmučani strmini. S svojo osebnostjo in dejanji sta zaznamovala ne samo zgodovino slovenskega alpinizma, ampak tako zgodovino Slovenije kot tudi svetovno zgodovino alpinizma. Veseli me, da so to prepoznali v naši lokalni skupnosti. Zato še enkrat »Čestitam!« in hkrati »Na plezanje!«.

Ob njuni razstavi fotografij je naša profesorica matematike Metoda Šmigoc zapisala: »Vsi, ki ju poznamo, vemo, da je ena glavnih vrednot Marije in Andreja družina. Človek se nehote vpraša, kako da sta se vedno kljub ekstremnim naporom, razmeram in dosežkom živa in zdrava vrnila domov. Ali sta bila zaradi družine vedno skrajno previdna, osredotočena, sta znala tvegati, a ne preveč, morda pa je njun angel varuh videl njuno družino in ju še dodatno čuval tam v višavah? Zame in verjamem, da še za marsikoga med vami, so njuni dosežki nedoumljivi. Da, jasno, da jih cenim in spoštujem, vendar je to svet, kjer nimam nobenih izkušenj, zato si prestanih naporov niti ne morem predstavljati. Tisto, kar se mi zdi najpomembnejše, pa je, da sta Marija in Andrej kljub vrhunskim dosežkom ves čas ostala povsem navadna človeka, nikoli vzvišena, vedno dostopna in s čutom do sočloveka, z zanimanjem za majhne stvari, s katerimi se ukvarjamo navadni smrtniki okrog njiju. Ko vsako leto sproti vidim njuno navdušenje z mladimi, ki jih popoldne po vsakodnevnem pedagoškem delu vodita v tečaju plezanja, z njimi uživata, jih spodbujata, kot bi bilo prvič, se vprašam, od kod jima toliko energije. Kjerkoli jo že dobivata, jima želim, da njun najboljši del življenja še dolgo traja.«

nazaj na Novice