Odprtost in sledenje svojim ciljem

14. marec 2024 / Avtor: Eva Pečar in Lara Stoilov Spasova iz 3. b

Veleposlaništvo Velike Britanije je na Gimnaziji Kranj pripravilo okroglo mizo Dekleta za znanost in tehnologijo

Odprtost in sledenje svojim ciljem

V prostorih gimnazijske knjižnice je v četrtek, 7. marca 2024, ob 13.10 potekala okrogla miza z naslovom Dekleta za znanost in tehnologijo, ki sta jo organizirala Britanska ambasada v Ljubljani in Mreža Alumni UK-Slovenia. Namen je bil obeležiti mednarodni dan žena ter nagovoriti dekleta in fante, ki jih zanima študij naravoslovnih znanosti in tehnologije. V sproščenem razgovoru so se predstavile štiri znanstvenice, ki so z nami delile svoje zgodbe o uspehih iz znanosti in tehnologije ter nam pripovedovale o svojih izkušnjah glede študija, kariere in znanstvenega udejstvovanja. Na okrogli mizi so sodelovale znanstvenice dr. Angelina Sekirnik (Life Science Leader – Drug Discovery and Development Consultant, Oniverza Oxford), dr. Valentina Šimić Škraba (Thermal management expert, Univerza Cambridge), Živa Alif (PhD student, Nature Conservationist, Univerza Oxford) in novinarka Prvega programa Radia Slovenija Mojca Delač (MSc in Social and Applied Psychology, BA International relations, Univerza Ljubljana in Univerza Kent), ki je pogovor tudi usmerjala in povezovala.
Okroglo mizo je s svojim nagovorom odprl ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Aljoša Brlogar. Sledil je nagovor podžupanje Mestne občine Kranj Manje Zorko. Po govoru namestnice ambasadorke Veleposlaništva velike Britanije Helen Teasdale so nam strokovnjakinje povedale svojo zgodbo o študiju v Združenem kraljestvu in kasnejši vrnitvi v Slovenijo, kjer trenutno uspešno delujejo. Dr. Angelina Sekirnik, dr. Valentina Šimić Škraba in Živa Alif so nam povedale, da so bile vse že od mladosti navdušene nad znanostjo in naravoslovnimi predmeti. Domači so jim puščali prosto izbiro pri izbiri študija in jih, ko so se kasneje usmerile bolj v naravoslovne in znanstvene vode, na poti ves čas podpirali. Vse so šolanje v Združenem kraljestvu označile kot izredno pozitivno in neprecenljivo izkušnjo. Študij v tujini jim je še bolj razširil obzorja, jih naredil še samozavestnejše in samostojnejše ter jim omogočil spletanje prijateljskih vezi z različnimi ljudmi, ki prihajajo iz držav z vseh koncev sveta. Izpostavile so, da na znanstvenih področjih, predvsem naravoslovne usmeritve, prevladujejo moški in da primanjkuje žensk. Primanjkljaj žensk so pri študiju in kasneje v zaposlitvi občutile tudi same, ker bi si včasih zaželele še kakšne ženske sogovornice pri znanstvenih pogovorih. Zanimivo se jim zdi to, da stereotipi o spolih deloma držijo. Ženske naj bi bile v večini bolj razumevajoče in boljše v vlogi poslušalca pri medsebojni komunikaciji. Ko so v skupini prisotne tudi ženske, naj bi se bolj držali časovnice in rokov pri projektih. Moški naj bi bili boljši pri javnem nastopanju, saj so večinoma samozavestnejši, in naj bi hitreje prišli do bistva problema. Povedale so, da so se na začetku svojih karier soočale s tem, da so njihovi moški sodelavci dvomili v njihovo delo in njihove ideje. Večkrat se jim je tako zdelo, da je njihovo delo pregledalo več rok kot dela njihovih moških sodelavcev in so se morale na začetku zelo potruditi za zaupanje svojih kolegov. V naslednjih letih so si pridobile zaupanje in spoštovanje tudi tistih, ki so na začetku dvomili vanje, in se tako upravičeno postavile na enakovreden položaj. Poudarile so, da se položaj žensk tudi na znanstvenem področju izboljšuje, saj se ženskam ni več treba toliko dokazovati in se v njihove sposobnosti ne dvomi več toliko, a do prave enakopravnosti je še dolga pot in veliko prostora za izboljšave. Izboljšujejo se tudi pričakovanja družbe do ženske in do njenih obveznosti, ki jih ima kot mati. Družba se namreč vse bolj zaveda, da mora biti starševstvo enakomerno razporejeno med oba partnerja, saj morajo dandanes tudi ženske svoji službi posvetiti veliko časa in truda.
Govorke so nas vse vzpodbudile, še posebej pa dekleta, naj v življenju poskusimo nove stvari in si upamo slediti svojim ciljem. Ženske naj bi pogosto same sebe odvrnile od prijave na nek razpis, saj niso prepričane, da odlično izpolnjujejo vse pogoje kandidata in da bodo nalogo opravile stoodstotno pravilno. To pa v resnici ne bi smel biti razlog, da se ne bi prijavile, saj s tem, ko se spustimo v neko novo situacijo, pridobimo nove izkušnje in se izpopolnjujemo. S prizadevanjem in navdušenjem nad svojim delom so nas navdihnile, da sledimo svojim ciljem in se vedno podamo v nove preizkušnje, s katerimi rastemo.

nazaj na Novice