Zlati maturant Gimnazije Kranj Benjamin Bajd je prvi slovenski dijak, ki je osvojil zlato medaljo na računalniški olimpijadi

22. september 2022 / Avtor: ZOTKS

Za Benjamina je to druga medalja na računalniški olimpijadi, prvič se je je udeležil leta 2019 in osvojil bron. Do zdaj je osvojil 5 medalj na olimpijadah v znanju.

Zlati maturant Gimnazije Kranj Benjamin Bajd je prvi slovenski dijak, ki je osvojil zlato medaljo na računalniški olimpijadi

V Indoneziji v Yogyakarti se je z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 34. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2022), ki je potekala med 7. in 15. avgustom 2022. V konkurenci 349 dijakov iz 88 držav je član naše ekipe štirih dijakov Benjamin Bajd osvojil zlato odličje. Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo.

Naše barve so v Yogyakarti zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V tednu olimpijade so imeli mladi programerji s celega sveta dva dneva tekmovalna, kjer so programirali po pet ur. Na koncu sta največ znanja pokazala kitajska programerja, ki sta si delila prvo mesto. Benjamin je tako dopolnil svoj zbir odličij tudi z zlatom. Prvič se je olimpijade udeležil leta 2019 v Bakuju in osvojil bron. Naslednji dve leti sta olimpijadi potekali na daljavo iz Singapurja. Leta 2020 je prav tako osvojil bron, leta 2021 pa je že posegel po srebru. Svoje znanje v programiranju pa je letos okronal z zlatom. Ekipo je v Indoneziji spremljal Marko Poženel, vodja ekipe in mentor.

V torek, 6. septembra 2022, je Benjamin Bajd za svoj dosežek prejel Veliko plaketo Gimnazije Kranj. Veliko plaketo je Benjamin prejel za osvojeno zlato medaljo na mednarodni olimpijadi iz programiranja (IOI 2022). Benjamin je letos osvojil tudi zlato medaljo na Balkanski računalniški olimpijadi. Ne pozabimo, da je 2019 v Bakuju osvojil bronasto, 2020 (iz Singapurja, tekmovanje je potekalo na daljavo) še eno bronasto, leta 2021 pa srebrno medaljo na mednarodni olimpijadi iz programiranja.

nazaj na Novice