Čudovita belgijska zborovska izkušnja

16. maj 2024 / Avtorja: Mihael Šorli, prof. in Barbara Kušar, prof. / Fotografije: Albert Loos, Guido Swusten, Emma Faes, Marc Ras


Evropski glasbeni festival za mlade (Europees Muziekfestival voor de Jeugd – EMJ) v belgijskem Neerpeltu je eden največjih mladinskih glasbenih festivalov na svetu. Pravzaprav bi morali reči v belgijskem Peltu – Neerpelt se je namreč leta 2019 s sosednjim Overpeltom združil v Pelt. A na plakatih, ki jih v času festivala vidiš povsod po mestu, tudi na oknih hiš, še vedno piše Neerpelt. Vsako drugo leto se v mestu zbere množica pevcev z vsega sveta; v vmesnih letih festival gosti instrumentalne zasedbe. Letošnji festival, ki je potekal od 26. do 29. aprila 2024, je bil 72. po vrsti; na njem se je zbralo kar 92 zborov iz 19 držav. Prepevalo je skupaj 2884 pevcev v starosti do 28 let. Tekmovanja so potekala v desetih različnih kategorijah glede na starost pevcev, glasovne zasedbe in izbrani glasbeni žanr.  Iz Slovenije sta pripotovala dva zbora, in to kar z istim velikim avtobusom: dekliški in fantovski pevski zbor Gimnazije Kranj.

Medtem ko so dekleta že vajena mednarodnih zborovskih srečanj, je bil za fante to prvi tovrstni tekmovalni podvig. Zanj so najprej morali prestati približno 16 ur vožnje čez Avstrijo, Nemčijo in delček Nizozemske. Nastanili so se v počitniškem naselju v bližnjem mestu Lommel in za tri noči so dom pevcev postale mobilne hiške. Prvi dan festivala je potekala otvoritvena slovesnost, zabava v parku z živo glasbo in kulinarično dobrodošlico, za zaključek dneva pa so organizatorji priredili še ognjemet.

V nasprotju s prvim dnem je bil drugi, tekmovalni dan nadvse pester: najprej so se odpeljali na vajo in nastop fantov v dvorani na enem koncu mesta, nato na vajo in nastop deklet v cerkvi na drugem, nato na parado vseh zborov, ki so tekmovali tisti dan, po ulicah mesta, kjer so jih navdušeno (in kljub dežju) pozdravljali domačini. Parada se je končala z razglasitvijo rezultatov, ki so ponovno lahko gimnaziji v ponos. Dekleta so tekmovala v kategoriji B (dekliški zbori) in si prislužila prvo nagrado z oznako summa cum laude, kar je najvišje možno priznanje (podeli se zboru, ki zbere med 98 in 100 točk). Kategorija dekliških zborov je bila najbolj številčna na festivalu, tekmovalo je 22 zborov, Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pa je bil najboljši med vsemi. V programu so morali zapeti enoglasno slovensko ljudsko pesem (dirigent Erik Šmid je izbral prekmursko Zrejlo je žito), obvezno pesem mlade belgijske skladateljice Els Mathijs: Pickled Peppers zapeli pa so še Lebičevo Nekaj je v zraku, Merkujev Zeleni polog in Ikimilikiliklik novozelandskega skladatelja Tobina Stokesa, za katero je koreografijo ustvarila prof. Barbara Kušar, ki je z odrskim gibom popestrila tudi nastop fantovskega zbora.

Dirigent prof. Erik Šmid je za nastop svojega zbora prejel številne čestitke uglednih članov žirije (znanega švedskega zborovodja Bengta Ollena, estonske dirigentke Kaie Tanner, belgijske skladateljice madžarskega porekla Erike Budai, katalonskega strokovnjaka Josepa Pratsa in Silvana van Lieshouta iz Nizozemske), ki so po vrsti hvalili izjemno lep in homogen zvok zbora, tehten in raznolik program ter povezanost pevk s svojim zborovodjem, ki se odraža v prepričljivem muziciranju. Kot že tolikokrat doslej so bili nadvse presenečeni, da lahko tak zbor nastane na splošni (in javni) gimnaziji.

Fantje so si z nastopom v kategoriji G (prosti program) in prvem mednarodnem tekmovalnem nastopu prislužili prvo nagrado. Le-to podelijo zborom, ki se po točkovnem izkupičku uvrstijo med 80 in 89 odstotnih točk. Dirigentka zbora prof. Ana Bec se je odločila za spored, sestavljen iz priredb ljudskih pesmi. Zapeli so slovenske Dober večer vam Bog daj, Pozimi pa rožice ne cveto, Mož poseje repo in Lepa Anka, igraj kolo. Od tujih pa južnoafriško Sizalelwe Indodana, novozelansko The Wellerman ter obvezno flamsko ljudsko En's Avonds. Za zadnjo pesem so morali zbori poskrbeti za priredbo in za Fantovski zbor Gimnazije Kranj je to več kot uspešno opravil mladi, nadarjeni skladatelj Tine Bec. Ano Bec, ki je zaslužna za dobro pripravo zbora, je na poti v Belgijo nadomeščala naša nekdanja dijakinja Sara Žnidar, sedaj študentka glasbene pedagogike, ki je z veliko mero poguma vskočila v vlogo dirigentke in se v njej odlično izkazala.

Dekliški pevski zbor je imel zvečer še nastop na slavnostnem koncertu lavreatov, ki pripade najboljšim zborom z nagrado »summa cum laude«. V dveh dneh tekmovanja je to najvišjo oceno prejelo 6 zborov izmed 92 sodelujočih, poleg našega še dva otroška zbora (iz Nizozemske in Belgije) ter trije mešani mladinski zbori (iz Italije, Ekvadorja in Belgije).

Zadnji dan so se pevke in pevci udeležili delavnic pod vodstvom žirantov, uglednih zborovskih dirigentov iz različnih držav. Pevci so se družili na skupnih dogodkih z zanimivimi imeni: Supermoč glasu, Zvočno slikanje, Glasbena sestavljanka …  Uživali so v odkrivanju svojega glasu in glasbeni improvizaciji. Večerna zaključna zabava je še zadnjič združila množico mladih pevk in pevcev v karaokah, na katerih so se poskusili tudi naši fantje in dekleta.

Kakšne vtise so torej lahko premlevali tistih 16 ur vožnje nazaj v Kranj? Najprej, da so se organizatorji festivala zelo potrudili za nastopajoče. Pri organizaciji sodeluje več sto prostovoljcev, vsaka skupina dobi tudi svojega lastnega »vodiča«, ki jo vodi po prireditvah v sklopu festivala. Naša vodička Michelle se je izvrstno odrezala; ne le, da je poskrbela za oba zbora, na uspeh obeh je bila ponosna prav toliko kot mi sami. Rezultati tekmovanja kažejo, da je naš dekliški zbor vrhunski, fantje pa se v kvaliteti vztrajno vzpenjajo. To pa so zelo lepi obeti za prihodnost zborovskega petja na Gimnaziji Kranj, v mestu Kranj, v naši državi.

Več koncertnih fotografij:

https://www.flickr.com/.../7217772031643.../with/53684621130
https://www.flickr.com/.../1563.../albums/72177720316430212/
https://www.flickr.com/.../7217772031643.../with/53683240232

nazaj na Reportaže