Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2024

Maturanti so v slovesnem koraku krenili po starem mestu. Praznik za mesto in nepozaben dan za maturante.  

Avtorica: Nataša Kne, prof.

Fotografije: Luka Bavdaž, Mak Detela, Rebeka Cankar in Maruša Šink

Maturanti kranjske gimnazije so svojemu mestu, mestu Kranj, pripravili tradicionalni maturantski sprevod in meščanom prinesli radost in nepozaben prizor. Gimnazija Kranj je tradicijo maturantskega sprevoda začela pred 2. svetovno vojno, uveljavila pa po njej. V torek, 21. maja 2024, so maturanti po šoli postavili izvirne osmrtnice, medtem je krsta s 4. letnikom ležala pod vznožjem starega stopnišča, varovana s častno stražo. Dijaki tretjega letnika so poskušali ukrasti ključ, vendar jim ni uspelo. Predaja ključa 3. letniku je ponudila intelektualni spopad med razredi, nazadnje so si ključ v smetanovi godlji priborili dijaki 3. č, ki bodo njegovi varuhi do prihodnje mature, ko bodo morali poskrbeti, da jim ključa ne ukrade nova generacija 3. letnika. Maturanti so nato zaplesali Jenkovo četvorko pod taktirko plesnega mojstra Anžeta Dobrajca, ki je na Gimnaziji Kranj maturiral leta 2000. Maturanti Gimnazije Kranj edini še plešejo tradicionalno Jenkovo četvorko s šetimi slikami, ostali slovenski maturanti plešejo dunajsko četvorko s štirimi slikami.  Potem so maturanti v slovesnem koraku krenili proti staremu mestu, po ulicah je donela Venerabilis barba kapucinorum. Maturantskemu sprevodu so se  pridružili še maturanti ŠC Kranj, BC Naklo in Gimnazije Franceta Prešerna. Pred Prešernovim spomenikom pri Prešernovem gledališču Kranj so zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur. Predsednik dijaške skupnosti Maj Bijol je na čelu sprevoda nosil bandero s šolskimi atributi (zvit zemljevid, ravnilo in šestilo), sledili so globus, sova in krsta. Meščani so se iskreno veselili svojih maturantov, jih pozdravljali in mahali z odprtih oken. Ko so se pred Prešernovim gledališčem Kranj v okolju prvih dveh domovanj Gimnazije Kranj poklonili največjemu slovenskemu pesniku, so krsto prinesli na šolsko dvorišče. S sežigom krste so se maturanti poslovili od 4. letnika in svoje gimnazije. Enkrat kranjski gimnazijec, vedno kranjski gimnazijec!
Gimnazija Kranj tradicionalni maturantski ceremonial zaključi s sežigom krste 4. letnika. Njeni maturanti so se potem odpravili pred Mestno knjižnico Kranj, kjer sta maturante nagovorila ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna Mirjam Bizjak in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki je na Gimnaziji Kranj maturiral leta 1983. Po nagovorih so vsi kranjski maturanti zaplesali dunajsko četvorko.

Nagovor predsednika dijaške skupnosti Gimnazije Kranj Maja Bijola na maturantskem plesu

Vsem prisotnim gostom, profesorjem, razrednikom, staršem in dijakom lep pozdrav; dobrodošli na maturantskem plesu 2024. Minila so 3 leta, 8 mesecev, 17 dni, 20 ur, n minut in n sekund od našega prvega dne na Gimnaziji Kranj. V teh 1356 dneh smo se naučili, priučili, doučili in poučili o redoks reakcijah, Vietovem pravilu, mitotskem indeksu, definiciji geografije, rimskem kiparstvu, Karantaniji, konfliktni teoriji, toplotnih strojih, obrambnih mehanizmih, Kantovem imperativu, Cankarjevi metaforiki, glagolu »pozabiti« v angleščini, francoščini, španščini, ruščini, nemščini in kitajščini, košarkarskem dvokoraku, baročnih operah, funkcijah Microsoft Excel ter mnogo več; vse zato, da lahko zdaj sedimo tu in gledamo tako nazaj kot naprej. Vmes smo imeli nekaj dogodivščin, kot so bili pandemija covida-19 in zaprtja, ki so nam vzela dober del prvega letnika, čeprav je bil skrajšan urnik v tem času kar prijeten. Zdaj nas čaka življenje med odraslimi; ampak to lahko še malo počaka. Seveda nismo bili dijaki sami v 49 učilnicah, saj nam ne bi uspelo, četudi nas je skoraj 250, vsaj ne tako uspešno. Hvaležni smo razrednikom, ki so beležili naše izgovore za opravičene ure, našim profesorjem za znanje in potrpljenje, čistilkam za brezhibno čiste prostore, kuharicam za topel obrok, hišniku za odklepanje omaric, knjižničarki za učno gradivo in knjige, svetovalnim delavkam za dober nasvet, gospodu ravnatelju za uspešno šolo in vsem ostalim zaposlenim za vestno delo. Ne moremo pozabiti tudi na naše starše, ki ste nas spremljali in vodili skozi štiriletni prehod v polnoletnost ter nas boste spremljali in vodili še mnogo let. Vsem v imenu dijakov hvala.

 

nazaj na Reportaže