Gimnazija Kranj v objemu slovaške glasbene prestolnice

Bratislava Spring Music Festival 2023 

Na Bratislavo smo čakali tri leta: nastop na tamkajšnjem zborovskem tekmovanju je bil v koledarjih gimnazijskih pevk že leta 2020, pa so morale ostati doma. Vmes se je zamenjala ena generacija pevk in zato je bilo pričakovanje še toliko večje. Končno je prepletanje zvokov in barv preplavilo slovaško prestolnico, ko so se tam zbrali zbori z raznih koncev sveta na mednarodnem zborovskem festivalu Bratislava Spring Music Festival 2023. Festival, ki se odvija v začetku pomladi, združuje pevske zbore različnih starostnih kategorij in slogov, ki tekmujejo za nagrade in priznanja. V središču dogajanja je bila tokrat tudi Gimnazija Kranj s svojima dekliškim in fantovskim zborom, ki sta se odlično odrezala in s tem ponovno dokazala svojo kvaliteto. 

Prvi dan našega bivanja v Bratislavi je bil zaznamovan z dolgo vožnjo iz Kranja ter večernim uvodnim koncertom, ki je potekal v veličastni zrcalni dvorani Primacialne palače. Tekmovalni in netekmovalni zbori, med njimi dekliški in fantovski zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom dirigentov Erika Šmida in Ane Bec, so navdušili občinstvo z raznolikim programom sakralne glasbe, pop uspešnic ter čudovitih ljudskih napevov. Poleg kranjskih gimnazijcev so nastopili tudi ukrajinski otroški zborček Happy Dreams, slovaški zbor Apollo, zbor zasebne srednje šole FMV Erenköy Isik iz Turčije ter komorni zbor Musica Ludens z Madžarske. 

Naslednji dan je bil namenjen ogledu zgodovinskih in glasbenih znamenitosti Bratislave. Vodička, specializirana za glasbeno zgodovino mesta, je mlade pevce popeljala po poteh, kjer so se ustavili in delovali Mozart, Beethoven, Liszt in drugi pomembni skladatelji. Vendar se nas je bolj kot glasbena zgodovina mesta dotaknil bratislavski veter, ki nas je med ogledom dodobra prepihal in ohladil. To pa še ni bilo najhujše. Po prihodu z vaje nas je namreč na poti do avtobusa temeljito premočil dež, pomešan s snegom. Zaradi močnega vetra, ki nikakor ne pojenja, se vreme lahko v petnajstih minutah spremeni iz sončne pomladi v zimo in spet nazaj. 

Ponedeljkov koncert in vsi naslednji so potekali v nekdanji cerkvi, ki je del nekdanjega samostana klaris, danes pa jo uporabljajo za kulturne prireditve. Ta dvorana z odlično akustiko je gostila tudi tekmovanje, na katerem so se odlično odrezale članice Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj. 

V torek je bilo vreme še bolj spremenljivo, zato sta se zbora morala prilagoditi razmeram in spremeniti svoje načrte. Dekleta so ta dan tekmovala, zato so morala še posebej paziti na svoje glasove in preživeti dopoldne v hotelu. Fantovski zbor se je na festivalu udeležil spremljevalnega programa, zato ni tekmoval. 

Na tekmovanju je prišlo do presenečenja, saj se je predstavil še en slovaški zbor, ki smo ga slišali prvič – naši dekleta in fantje ter madžarski in turški zbor so namreč nastopali vsak dan. Slovaški zbor je nastopil v dveh kategorijah in v obeh osvojil zlato priznanje ter veliko nagrado tekmovanja (grand prix). Vendar se je tudi Dekliški zbor Gimnazije Kranj izkazal z odličnim nastopom. S 95 točkami so dekleta dosegla zlato priznanje v kategoriji mladinskih zborov do 21 let, medtem ko so fantje prejeli posebno priznanje za odličen nastop. 

Zbora se tako vračata domov z bogato pevsko izkušnjo, saj so se vsak večer odvijali koncerti z raznolikimi pevskimi zasedbami. Odlična dosežka tako v tekmovalnem kot spremljevalnem delu festivala sta ponovna potrditev za zbora in oba dirigenta, da je njihovo delo kvalitetno. Bratislava Spring Music Festival 2023 bo ostal v spominu članov zbora Gimnazije Kranj kot nepozabna izkušnja, ki jim bo služila kot navdih za nadaljnje glasbeno ustvarjanje. 

Avtor: Mihael Šorli, prof.
Fotografije: Maruša Korbar, Vladimir Kuric

nazaj na Reportaže