Krst prvošolcev 2023 na Gimnaziji Kranj

Fazani so tako brez kančka dvoma postali del gimnazijske družine

 Avtorica: Larisa Grbić / Fotografije: Peter Zupan, prof.

»Opravičila, ki si jih bom izmišljal za neznanje, bodo ustvarjalna in vredna gimnazijskega uma,« so v torek, 5. septembra 2023, na tradicionalnem krstu »fazanov« svečano prisegli prvošolci Gimnazije Kranj. Da pa so si fazani pridobili časten naziv dijaka Gimnazije Kranj, so morali opraviti vrsto zabavnih (in težkih) izzivov, ki smo jim jih pripravili predstavniki 4. letnika. Prvošolcem smo prizanesli tako, da so izzivi preverjali le njihove spretnosti in fizične sposobnosti, saj bo za izzive, ki bodo zahtevali njihovo splošno razgledanost in znanje, že poskrbela gimnazija sama. 
Odprtje slovesnega dogodka, ki so se ga udeležili tudi profesorji in starši prvošolcev, smo začeli z izzivom, za katerega so morali fazani poskrbeti doma, in sicer s pripravo slaščic. Slaščice so prvošolci prinesli pred žirijo že takoj na začetku, vendar so bile s podelitvijo petih točk od vsakega predstavnika žirije med razrede ocenjene šele na koncu. Naslednji izziv je od predstavnikov prvošolcev zahteval iznajdljivost in preverjal njihovo zmogljivost pljuč. Dijaki so se namreč morali z glavo potopiti v lavor vode in mleka, da bi lahko z usti našli majhno kovinsko žličko. Tisti razred, ki je to opravil v najkrajšem času, je dobil največ točk. Tretji izziv je bil spretnejše narave, in sicer so morali izvesti met smetane v zrak z dlani v usta. Največ točk je dobil tisti, ki je to najlepše izpeljal. Zadnji izziv pa je od predstavnikov razredov zahteval globoko koncentracijo in potrpljenje, saj so morali z baloni, ki so jih prej napihnili, premikati papirnate lončke od enega dela mize do drugega. Razred, ki je v najkrajšem času spravil vse tri lončke na drugo stran mize, si je zaslužil največ točk.
Pri opravljanju vseh izzivov je bil najuspešnejši zmagovalni 1. e, sledila sta mu 1. a in 1. c. Zadnji dve mesti sta zasedla 1. b in 1. d, ki sta morala pospraviti prizorišče dogodka. Krst smo zaključili s klasično prisego, s katero so fazani postali pravi kranjski gimnazijci, ki bodo še naprej spoštovali višje letnike, občasno tudi profesorje, pravilno hodili po stopnicah in hodnikih ter bodo s svojimi ocenami in dosežki v ponos Gimnaziji Kranj. 

nazaj na Reportaže