Mednarodna zborovska izmenjava

26. marec 2024 / Avtor: Erik Šmid, prof. / Fotografije: Mark Oman, 4. f


Med Hamburgom in Kranjem so se v prvih pomladanskih dneh stkale glasbene vezi, ki presegajo jezikovne in kulturne meje.

Gimnazija Kranj je od petka, 15. marca 2024, do nedelje, 17. marca 2024, gostila enega najpomembnejših dekliških zborov iz Nemčije. Mädchenchor Hamburg (Dekliški zbor Hamburg) je nastal leta 2003 in deluje v okviru srednje glasbene šole v Hamburgu. Sestavlja ga 50 deklet, ki so za namene koncertnih turnej izbrane iz sicer 200-članske zasedbe. Pod umetniškim vodstvom dirigentke Gese Werhahn ter zborovskega managerja Christopha Pillata se zbor vsako leto poda na kulturne izmenjave in koncertne turneje po svetu. Poleg skoraj vseh evropskih držav je do sedaj obiskal tudi Kitajsko, Hong Kong, Izrael, Macao, Malezijo, Oman, Katar, Singapur, Južno Afriko, Združene arabske emirate, Združene države Amerike, Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan, Uzbekistan in Kazahstan. V letošnji pevski sezoni pa je za svojo destinacijo izbral Slovenijo.

Kranjski gimnazijci so nemško delegacijo sprejeli s krajšim kulturnim programom, ki so ga pripravili dijaki pod mentorstvom prof. Tamare Grašič Šebenik. Glasbeni pozdrav je sprejemu dodal tudi gostiteljski zbor – Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom prof. Erika Šmida. Ta je svoje gostje pozdravil z dvema skladbama iz slovenske ljudske glasbene zapuščine.

Vrhunec izmenjave je bil sobotni koncert treh zborov – Fantovskega pevskega zbora Gimnazije Kranj pod vodstvom dirigentke Ane Bec, Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj pod vodstvom dirigenta Erika Šmida ter Dekliškega zbora Hamburg pod vodstvom dirigentke Gese Werhahn. Zbori so se predstavili z izjemno raznolikim in zanimivim programom, ki je segal od starih mojstrov do skladb najsodobnejših avtorjev in avtoric. Pevci so občinstvo navduševali s svojim doživetim in predanim petjem, to pa je vrhunske izvedbe nagrajevalo z bogatimi in dolgimi aplavzi.

Nemške pevke so v času izmenjave bivale pri pevkah in pevcih obeh šolskih zborov – ti so poskrbeli, da so se gostje v Kranju dobro počutile in okusile tudi nekaj slovenskih dobrot ter spoznale delček kulturnih in naravnih znamenitosti. Za nemške gostje je bila posebej zanimiva delavnica slovenskega jezika, ki so jo pripravili dijaki, ki se učijo nemščine kot drugega tujega jezika.

Odličen zborovski koncert, navdušeni aplavzi in topli objemi vseh sodelujočih po koncu koncerta so pokazali, da izmenjava ni bila le priložnost za prikaz pevskih spretnosti, ampak tudi za poglobljeno kulturno izmenjavo in ustvarjanje novih prijateljstev. Pravzaprav je bil to praznik zborovske glasbe, prijateljstva in medkulturnega dialoga, ki bo ostal v spominu vsem udeležencem. Z njo je Gimnazija Kranj ponovno potrdila, da kulturno-umetnostna vzgoja ni le termin, zapisan na papirju, temveč na kranjski gimnaziji živi svoje bogato življenje v vsej polnosti.

Vtisi sodelujočih dijakov in dijakinj:

V tretjem marčevskem vikendu smo z dekliškim zborom nemškega mesta Hamburg izpeljali izmenjavo. Moja izkušnja je bila zelo pozitivna, z dekleti smo se dobro razumele in tudi jezikovno oviro smo hitro premagale. Pravijo, da je glasba univerzalni jezik, in res je tako. Med sabo smo se zelo hitro povezale in se na sobotnem koncertu, ki smo ga vsi trije zbori odlično izvedli, podpirale, občudovale in pri zadnjih dveh pesmih celo združile pevske moči. V nedeljo, ko smo se vse poslovile, pa smo si vse zaželele, da se spet srečamo in kaj skupaj zapojemo.

Julija Sever, 2. b

Zborovska izmenjava, kjer smo gostili gostje iz Hamburga, se mi bo za vse življenje vtisnila v spomin. Ne samo kot moja prva izmenjava, vendar tudi zaradi izkušenj, ki sem jih lahko doživela. Kljub vsej tremi pred prihodom, se je na koncu vse dobro izšlo. Z dekletom, ki sem ga gostila, sem se hitro ujela in našla veliko skupnih tem za pogovor. Preko teh sem spoznala veliko skupnih lastnostih ter tudi razlik med Nemčijo in Slovenijo. Izmenjava mi je bila všeč, saj sem lahko preko tega obiska spoznala veliko o tuji kulturi in ljudeh ter zagotovila, da tudi gostja odnese nekaj informacij iz te dežele na južni strani Alp. Vendar ne samo o kulturi, spoznala sem tudi veliko o vsakodnevnem življenju v Hamburgu oziroma v Nemčiji na splošno. Sam vrh našega druženja, sobotni koncert, pa tudi ni razočaral. Na njem smo imeli priliko, da zares vidimo, kako enkraten zbor smo imeli v gosteh. Prepričana sem, da smo vsi nekaj odnesli od te izmenjave, lahko da zanimivosti o državi oziroma o ljudeh, ki te dežele poseljujejo, morda pa tudi kakšne zamisli, kako se lahko še izboljšamo v tem, kar je naše poti združilo.

Lucija Bertoncelj, 3. f

Druženje s pevkami iz Nemčije je bila zelo lepa izkušnja. Sobotni koncert je bil zanimiv, saj sem slišala kar nekaj zelo neobičajnih pesmi, tudi takih, ob katerih bi me bilo strah sedeti v prvih vrstah. Kljub temu sem z veseljem poslušala njihove uglašene glasove. Dekleta so bila zelo prijazna in skromna, zato jih ni bilo težko gostiti.  Imele so veliko željo spoznati slovensko kulturo in občudovati lepe razglede na naše kraje. Tudi slovenska kulinarika jih je zelo zanimala, pa čeprav so raje kot tradicionalno kislo zelje jedle blejsko kremšnito.

Špela Sajevec, 3. b

Zborovska izmenjava je trajala 3 dni. Gostili smo pevko iz Hamburga. Izkušnja je bila zelo prijetna. Naučil sem se mnogo o drugi kulture in pevke, ki so bile, tu so se naučile nekaj o naši. S člani zbora smo se dogovorili in jih peljali na Bled, da si ogledamo jezero in da se z njimi družimo ter spoznamo. Izmenjave, kot je ta, niso dobre le za spoznavanje kultur, temveč tudi za spoznavanje ljudi. V soboto zvečer smo imeli koncert, na katerem so se vsi zbori izvrstno odrezali. Gostovanja v Hamburgu naslednje leto se že nestrpno veselimo. Videli ne bomo le mesta, ampak tudi novopridobljene prijatelje. Izmenjava je bila izvrstna, prijetna in zanimiva izkušnja, ki bi jo moralo doživeti več ljudi.

Miha Svoljšak, 2. b

nazaj na Reportaže