Navdihujoča zborovska delavnica s tržaško dirigentko Petro Grassi

V petek in soboto, 2. in 3. decembra 2022, je na Gimnaziji Kranj potekala delavnica za dekliške zbore Sanjava pripoved II, ki jo je vodila tržaška dirigentka Petra Grassi. Delavnica je potekala v sklopu izobraževalnega programa Slovenia Cantat 2022, ki ga organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, na njej pa sta se v demonstracijski zbor združila Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj in Dekliški zbor Gimnazije Želimlje. Kot slušatelji so se delavnice udeležili študenti glasbene pedagogike in dirigiranja, zborovski dirigenti ter glasbeni pedagogi iz vse Slovenije.
Osrednja cilja delavnice sta bila spoznavanje zahtevnejše literature za dekliške zbore ter oblikovanja interpretacije skladb. Navdih za program jesenskih zborovskih delavnic je Petra Grassi našla v skladbah, ki opevajo lepoto narave in ljubezni. Na spored je tako uvrstila vokalne bisere s spremljavo klavirja angleških, italijanskih in slovenskih skladateljev 19. in 20. stoletja – skladbo Summer Gustava Holsta, Pesem deklice Antona Lajovica, noviteto italijanskega skladatelja Giovannija Bonata Scite puer ter lahkotnejšo skladbo Poljske cvetlice Patricka Quaggiata.
Delavnica s Petro Grassi je bila tako za pevke kot tudi dirigente vir navdiha in motivacije, iz katerega bodo vsi zborovski navdušenci lahko črpali energijo za svoje delo še v mnogih prihodnjih mesecih. S svojo karizmatičnostjo, natančnostjo ter vztrajnostjo je gostujoča dirigentka uspela pevke obeh zborov povezati v eno zvočno telo, ki je natančno izdelovalo skladbe, premagovalo vokalno-tehnične izzive ter oblikovalo skupno interpretacijo. V dvodnevnih vajah niti za trenutek ni bilo zaznati, da gre za pevski sestav, ustvarjen iz dveh ločenih zasedb. Iskrivi pogledi pevk, ki so navkljub intenzivnemu delu izražale zadovoljstvo ob vsakem uspešno odpetem delu skladbe, pa so bili znak, da bo izkušnja delavnice s Petro ostala tudi v njihovem lepem spominu.

Sara Žnidar, dijakinja 4. letnika in pevka Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, je o delavnici zapisala: "Delo z dirigentko Petro Grassi je bilo intenzivno in podrobno, a zato toliko bolj nagrajujoče. Njeni nasveti o vokalni tehniki in interpretaciji pesmi so nam pomagali doseči enotno barvo in kakovosten zvok. Verjamem, da bo to znanje tudi v prihodnosti obogatilo ustvarjanje našega zbora. Obogateni z novo izkušnjo gremo pevskim izzivom naproti."

Avtor in fotografije: Erik Šmid, prof.

nazaj na Reportaže