O beli omeli in božičnem drevescu

V četrtek, 21. 12. 2023, so ob 19. uri večnamenski prostor naše šole zapolnili glasovi Dekliškega in Fantovskega pevskega zbora Gimnazije Kranj ter zvoki kitar, harmonik in flavt različnih instrumentalnih zasedb. Odvijal se je namreč božični koncert Gimnazije Kranj z naslovom Želje naj dobijo krila.

Koncert je odprl kitarski ansambel pod vodstvom profesorja Nala Žmavca s pesmijo Malagueña, vendar se je uradno začel s pozdravom in nagovorom ravnatelja Gimnazije Kranj, mag. Aljoše Brlogarja.
Po nagovoru ravnatelja je na oder stopil Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj. Dekleta so pod vodstvom zborovodje Erika Šmida zapela pesmi O virtus sapientiae in Divja rožica. Z zanimivo zgodovino božiča in s pripovedjo o nastanku različnih božičnih običajev, kot je npr. tradicija obešanja nogavic, je koncert po scenariju profesorja Mihaela Šorlija povezovala Larisa Grbić, ki je za dekliškim zborom na oder povabila še Fantovski pevski zbor Gimnazije Kranj. Fantje so pod vodstvom Ane Bec zapeli dve pesmi, in sicer Wellerman ter Swing low/When the saints/I wanna sing. Pred nastopom fantovskega zbora je občinstvo očaral še trio flavt, ki so ga sestavljale Maruša Kumše, Ana Poljanšek in Dora Stepanović. Dekleta so se predstavile s skladbo Ples flavt iz baleta Hrestač. V nadaljevanju se je predstavil tudi orkester flavt pod mentorstvom profesorice Sarah Petek; orkestru flavt je dirigirala Eva Tofant. Flavtistke so zaigrale pesem Once upon a December iz animiranega filma Anastasia in rusko uspavanko Bajuschki baju. Nežne zvoke flavt so nato zamenjali zvoki klavirskih tipk. Brina Božič Kavčič je na klavir zaigrala znameniti valček skladatelja Sergeja Prokofjeva, Valček op. 65, št. 6.
Po daljši pripovedi o najbolj znani božični tradiciji, torej o poljubljanju pod belo omelo, so na oder spet stopila dekleta Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, tokrat s Ceremony of Carols, op. 28: Balulalow in s pesmijo This little babe. Larisa ni pripovedovala le o beli omeli, pač pa tudi o božičnem drevescu. Po opisu čaščenja in postavljanja božičnega drevesca v različnih kulturah je dodala še nekaj božičnih rekordov ter zanimivosti. Na oder je nato povabila ansambel presenečenja in harmonikarski ansambel, ki ga mentorira profesor Luka Uršič. Občinstvo je sprva navdušil ansambel presenečenja, kajti marsikdo ni pričakoval, da ga sestavljajo profesorji Gimnazije Kranj. Profesorici Sarah Petek in Katarina Rogelj sta igrali na flavti, prof. Nal Žmavc je igral na kitaro, prof. Erik Šmid na klavir, profesorici Barbara Kušar in Ana Bec sta zasedali tolkala, dijak Lovro Srakar pa boben. Ta ansambel presenečenja se je predstavil s pesmijo The Entertainer, medtem ko se je harmonikarski ansambel, ki so ga sestavljali Domen Osterman, Matic Premrl, Lenart Tišler, Luka Uršič, Žiga Jan Pegan Žvokelj predstavil z božično klasiko All I Want for Christmas is You. Božično klasiko It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas so po ansambelskih točkah zapeli fantje fantovskega pevskega zbora, ki se jim je  na odru nato pridružil še dekliški pevski zbor. Združena zbora in instrumentalisti Gimnazije Kranj so koncert zaključili s pesmijo Feliz Navidad in s tem občinstvu zaželeli lepe praznike.

Avtorica: Larisa Grbić
Fotografije: Luka Bavdaž in Mak Detela

nazaj na Reportaže