Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2023

Maturanti so v slovesnem koraku krenili po starem mestu. Praznik za mesto in nepozaben dan za maturante.  

Maturanti kranjske gimnazije so svojemu mestu, mestu Kranj, pripravili tradicionalni maturantski sprevod in meščanom prinesli radost in nepozaben prizor. Gimnazija Kranj je tradicijo maturantskega sprevoda začela pred 2. svetovno vojno, uveljavila pa po njej. V petek, 19. maja 2023, so maturanti po šoli pripravili osmrtnice, medtem je krsta s 4. letnikom ležala pod vznožjem starega stopnišča, varovana s častno stražo. Predaja ključa 3. letnikom je ponudila ognjevit intelektualni spopad med razredi, nazadnje so si ključ priborili dijaki 3. d, ki bodo njegovi varuhi do prihodnje mature, ko bodo morali poskrbeti, da jim ključa ne ukrade nova generacija 3. letnikov. Potem so maturanti v slovesnem koraku krenili proti staremu mestu, po ulicah starega mesta je donela Venerabilis barba kapucinorum. Maturantskemu sprevodu so se  pridružili še maturanti ŠC Kranj, BC Naklo in Gimnazije Franceta Prešerna. Pred Prešernovim spomenikom so zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur in letos izjemoma tam tudi zaplesali četvorko, maturante sta nagovorila ravnateljica BTŠ Naklo Andreja Ahčin in podžupanja Mestne občine Kranj Manja Zorko, ki je na Gimnaziji Kranj maturirala leta 2006. Predsednik dijaške skupnosti Tim Horvat je na čelu sprevoda nosil bandero s šolskimi atributi (zvit zemljevid, ravnilo in šestilo), sledili so globus, sova in krsta. Meščani so se iskreno veselili svojih maturantov, jih pozdravljali in mahali z odprtih oken. Ko so se poklonili največjemu slovenskemu pesniku pred Prešernovim gledališčem Kranj v okolju prvih dveh domovanj Gimnazije Kranj, so krsto prinesli na šolsko dvorišče. S sežigom krste na šolskem dvorišču so se maturanti poslovili od 4. letnika in svoje gimnazije. Enkrat kranjski gimnazijec, vedno kranjski gimnazijec!

Nagovor maturantov predsednika dijaške skupnosti Gimnazije Kranj Tima Horvata na maturantskem plesu

Spoštovani profesorice in profesorji, gospod ravnatelj, spoštovani starši, sorodniki, prijatelji in vsi maturantje!

V čast mi je, da vam lahko zaželim dobrodošlico na slovesnem dogodku, ki obeležuje konec naše gimnazijske poti, na maturantskem plesu Gimnazije Kranj. 
Ko se zdaj ozrem nazaj in se spomnim preteklih štirih let, lahko s ponosom zatrdim, da nam je gimnazijsko šolanje podalo obilico novih izkušenj, kvalitetnega znanja in nas, kar posebej poudarjam, osebnostno izoblikovalo.
Naj vas spomnim, da smo se v taki zasedbi kot danes nazadnje družili pred štirimi leti na našem krstu prvošolcev. Takrat  smo kot prestrašeni fazančki prvič vstopili v prostore mogočne stavbe z dolgo tradicijo, naše kremšnite. Marsikdo si ni niti predstavljal, da se ne podaja le v nadaljnja štiri leta šolanja, ampak v novo obdobje življenja, v katerem bo ustvaril najlepše spomine. Seveda so se že v prvem letniku med nami spletle močne prijateljske vezi, ki jih bomo ohranili celo življenje. Na žalost smo bili ena tistih nesrečnih generacij, ki je bila zaradi epidemije kovida dve šolski leti prikrajšana za marsikatero gimnazijsko izkušnjo. To sta bili leti, v katerih se je čas za vse nas ustavil. Vendar pa smo oslabljene medvrstniške odnose ponovno utrdili in nadoknadili v zadnjih dveh letnikih, ko se je življenje spet vrnilo na stare tire. 
Gimnazijska leta za mnoge predstavljajo prehod iz brezskrbnega obdobja otroštva v dobo odraslosti. Tako zdaj, dragi gostje, po štirih letih pred vami stojimo zreli maturantje, ki se odgovornejši in izkušenejši podajamo na svojo pot odraslosti. Ob tem ste nam vedno stali ob strani tudi vi, dragi gostje, zato bi se v imenu vseh maturantov iskreno rad zahvalil vsem prisotnim. Prva in najpomembnejša zahvala gre profesorjem, ki se jim iz srca zahvaljujemo za kvalitetno podano znanje, ves trud in pomoč, podporo in mentorstva. Pomembno se nam zdi poudariti, kako plemenit je poklic gimnazijskega profesorja, ki vzgaja in izobražuje mlade intelektualce, od katerih je odvisna prihodnost sveta. Poleg tega se iskreno zahvaljujemo tudi vsem delavcem šole, staršem in sorodnikom ter prijateljem, ki so nas na naši poti vselej podpirali, nas usmerjali in nam stali ob strani. S svojim delom ste nam tako profesorji kot vsi ostali olajšali šolanje in prispevali k njegovi kvaliteti. 
Nazadnje pa se tudi mi, dragi maturantje, zahvalimo drug drugemu, saj je vsak od nas prispeval k temu, da smo kot generacija pustili svoj pečat na Gimnazij Kranj. Preden pa se dokončno poslovimo in odidemo vsak svojo pot, pa nas čaka še zaključno dejanje, matura. Vsem maturantom pri pisanju želim veliko uspeha in verjamem, da bomo z rezultati zopet dokazali, da kot kranjski gimnazijci spadamo v sam vrh slovenskih šol.
Današnji večer je torej namenjen temu, da vsi skupaj proslavimo štiri nepozabna leta druženja, učenja in sklepanja prijateljstev. Naj bo to večer, ko vsi skupaj veselo nazdravimo na nove začetke.

Avtorica: Nataša Kne, prof.
Fotografije: Luka Bavdaž, Rebeka Cankar in Mark Oman

nazaj na Reportaže