Vrhunski koncert s švedskim zborom ZERO8

V četrtek, 20. aprila, smo v dvorani Gimnazije Kranj doživeli glasbeni večer za zborovske sladokusce. V goste je prišel eden najboljših moških zborov v svetovnem merilu - Zero8 iz Stockholma na Švedskem. Na koncertu sta se mu pridružila Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj in Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, dva izmed štirih kranjskih zborov, ki so bili na zadnji reviji uvrščeni v najvišji, državni kakovostni razred.

Prvi nas je  pozdravil domači Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, ki je preteklo jesen praznoval svojo dvajseto obletnico delovanja. Zbor je pod vodstvom različnih dirigentov dosegel izjemne uspehe na tekmovanjih doma in v tujini, prejel je kar 2 srebrni in 23 zlatih priznanj. Najnovejšo zlato plaketo si je prislužil pred tremi tedni na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi. Z zborovodjem Erikom Šmidom, ki je profesor glasbe na Gimnaziji Kranj, uspejo negovati izjemen dekliški zvok, ki je prišel do izraza tako v romantični skladbi Pesem deklice Antona Lajovica kot v ljudski Slišala sem ptičko pet (Tadeja Vulc) ali sodobnih Poljskih cvetlicah (Patrick Quaggiato). Seveda ni manjkala tudi živahna priredba mehiške ljudske Las Amarillas (Stephen Hatfield), ki je postala že kar zaščitni znak tega zbora.

Posebno glasovno doživetje za polno dvorano je bila nedvomno izvedba Belokranjskega kresa v obliki zborovske improvizacije na tri različne teme, v kateri so se mladim pevkam pridružili člani APZ France Prešeren Kranj.

V tem je bilo nekaj nenamerne simbolike, kajti Akademski pevski zbor je s svojim delovanjem začel kot nadaljevanje zbora Gimnazije Kranj leta 1969 pod vodstvom prof. Matevža Fabijana. Poleg tega ga danes vodi isti dirigent kot gimnazijski zbor, Erik Šmid. Med tema dvema gospodoma pa je več kot 50 let bogate zgodovine, številna druga ugledna dirigentska imena in množica uspehov.

Naslednje tekmovanje APZ-jevce čaka že konec aprila, in sicer v Benetkah in mestu Caorle v bližini. Na koncertu smo lahko slišali izsek iz raznolikega programa, ki ga je zbor pripravil za sodelovanje na italijanskem festivalu.  Zapeli so Vodomete Tadeje Vulc, ljudsko v priredbi Ambroža Čopija San se šetao, uspešnico Sama Vovka Ta na Solbici,Butterfly Mie Makaroff (ki bo članica žirije na tekmovanju v Benetkah) in Music down in my soul, energično gospel skladbo  pokojnega mojstra te zvrsti Mosesa Hogana.

Nato pa so prišli na vrsto naši gostje, švedska moška zasedba Zero8. Ustanovljena je bila  leta 2007 in se takoj lotila izvajanja raznolikega repertoarja na visoki ravni. Člani zbora so večinoma študirali na glasbenih šolah in univerzah v Stockholmu. Od leta 2015 zbor vodi Rasmus Krigström, ki je zborovodja, aranžer, skladatelj in pevec.

Zbor Zero8 čuti posebno ljubezen do glasbe barbershop, ki pa je, kot pravijo, le ena barva na vedno večji paleti žanrov, ki jih zanimajo. Skozi leta so se lotili tudi rocka, popa, klasičnega švedskega repertoarja za moške, renesanse, baroka in še česa. Zanje omejitve v izbiri glasbene zvrsti ne obstajajo.

Podpisana sem zbor spoznala na mednarodnem tekmovanju v Riminiju leta 2015, torej v prvem letu, ko je dirigentsko palico prevzel Rasmus. Zero8 so na tem tekmovanju zmagali, mene pa so poleg dovršene izvedbe svojega programa zares navdušili s svojim občutenjem glasbe. Zelo očitno so uživali v vsakem odpetem tonu, prepevali so tudi zunaj uradnega programa, v cerkvah, na trgih,… povsod, kjer so se zbrali in to počnejo še danes. Čeprav se samo štirje pevci v zboru profesionalno ukvarjajo z glasbo, ostali pa so si našli kariere na najrazličnejših področjih, je ljubezen do petja tisto, kar dela ta zbor tako posebnega. Sprejeti so bili na prestižno mednarodno tekmovanje Gallus v Mariboru v družbi še sedmih izbranih zborov iz Indonezije, Portorika, Irske, Italije, Latvije, Španije in Slovenije.

Ko sem izvedela, da pridejo na tekmovanje v Slovenijo, sem jim takoj poslala povabilo za gostovanje v Kranju in so ga z veseljem sprejeli, čeprav je bil zaradi zelo slabih letalskih povezav na naše osrednje letališče to kar precejšen logističen podvig. Tako se je druščina 43 švedskih pevcev pripeljala v Kranj s štirimi različnimi leti, z vlakom in nekateri celo z osebnim avtomobilom.

Priredili so nam zares navdušujoč prikaz celotnega tekmovalnega programa za Maribor.

  • Per Jonas Fredrik Villhelm (1843–1904) HEJ, DUNKOM SÅ LÄNGE VI LEVOM
  • Jacobus Handl – Gallus (1550–1591) DE COELO VENIET DOMINATOR DOMINUS, OM 1/26
  • Max Reger (187–1916) SIEBEN MÄNNERCHÖRE, op. 38 2. Frühlingsruf
  • Mamia Khatelishvili (1932–1987) KHORUMI
  • Richard Strauss (1864–1949) DREI MÄNNERCHÖRE 2. Traumlicht
  • Rasmus Krigström (1986) SONNET 116
  • Francis Poulenc QUATRE PETITES PRIÈRES DE SAINT FRANÇOIS D’ASSISE 1. Salut, Dame Sainte 2. Tout puissant, très saint
  • Toru Takemitsu WIND HORSE
  • Jay Giallombardo SURE ON THIS SHINING NIGHT
  • Aaron Dale DIDN’T MY LORD DELIVER DANIEL

Kot presenečenje so zapeli še obvezno skladbo Godec pred peklom, ki jo je za tekmovanje napisala skladateljica Nana Forte in naredili vtis s korektno izgovorjavo slovenščine. Njihov zvok je izjemen, presenetijo pa tudi z odlično odrsko prezenco in doživeto interpretacijo.

Koncert, ki ga je povezoval prof. Mihael Šorli, so pevci vseh treh zborov zaključili s priredbo švedske ljudske pesmi Limu, Limu, Lima, ki jo je napisal prav Rasmus Krigström. Tako je preko 100 pevcev poželo navdušene odzive občinstva, ki so se mu na koncu zahvalili še s slovensko pesmijo Pa se sliš. Veseli smo bili tako številnega obiska, še posebej pa počaščeni, da se je vabilu na koncert odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije, dr. Darjo Felda.

Zbor svetovnega formata smo bili prisiljeni gostiti kar v naši telovadnici, ki smo jo za to priložnost nekoliko uredili z dodanimi zavesami in lučjo, saj Kranj še vedno nima primerne koncertne dvorane. Malo smo bili v skrbeh kako bodo pevci, ki so navajeni razkošnih prizorišč, to sprejeli. Pa so bili zelo uvidevni in profesionalni. Izkazali so se za izjemno simpatične in sproščene ljudi, ob skupnem druženju smo izmenjali veliko informacij, njihov prvi vtis o Sloveniji, Kranju in kvaliteti našega zborovskega petja je bil tako nadvse pozitiven. Pomenil je tudi krasen uvod v slovensko dogodivščino zbor Zero8, saj so kasneje na tekmovanju v Mariboru zmagali in se bodo prihodnje leto v Varni (Bolgarija) potegovali za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju.

Za podporo pri organzaciji koncerta se najlepše zahvaljujemo naslednjim dobrotnikom:

DATALAB, SKF, SIMPEX, PARALELEPIPED in SLOVENSKO-ŠVEDSKO DRUŠTVO.

Zapisala: Barbara Kušar, prof.
Fotografije: Iztok Zupan

nazaj na Reportaže